Zuckerberg izazvao kontroverzu frazom ‘Kartaga mora biti uništena’

Mark Zuckerberg je na dan rođendana objavio fotografije sebe i svoje porodice na kojima je nosio crnu majicu sa natpisom na latinskom jeziku ‘Kartaga mora biti uništena’.

Osnivač Facebooka slavi svoj 40. rođendan u majici sa natpisom "Kartaga mora biti uništena" (Mark Zuckerberg/Instagram)

Fraza „Kartaga mora biti uništena“, ispisana na majici osnivača Facebooka Marka Zuckerberga koju je nosio na proslavi njegovog četrdesetog rođendana, izazvala je veliku kontroverzu na društvenim mrežama, posebno u Tunisu, u kojem se nalaze ostaci ovog historijskog grada.

Zuckerberg je na svom zvaničnom profilu na dan svog rođendana objavio fotografije sebe i svoje porodice na kojima je nosio crnu majicu sa natpisom na latinskom jeziku „Kartaga mora biti uništena“.

To je čuvena rečenica rimskog političara Marka Porcija Katona, poznatog kao Katon Stariji, kojom je završavao svaki svoj govor kako bi potaknuo na dalji rat protiv Kartage.

Korisnici društvenih mreža širili su fotografije Zuckerberga, a njegova majica je izazvala reakcije tuniskih aktivista.

Žestoke reakcije

Neki su objašnjavali šta označava natpis na majici, a jedan od njih je rekao: „Rečenica ‘Kartaga mora biti uništena’ postala je rečenica koja se upotrebljava da se izrazi krajnja odlučnost da se postigne gotovo nemoguć cilj, koju je Rimljanin Katon Stariji upotrebljavao govoreći o Kartagi.“

Neki su pozivali da se situacija sa majicom vlasnika Facebooka upotrijebi kao reklamna kampanja za Kartagu i Tunis, smatrajući to prekrasnom prilikom za promociju, dok su se neki pitali šta je Zuckerberg ciljao ovim natpisom.

Fraza „Kartaga mora biti uništena“, koju je Katon Stariji ponavljao pred rimskim senatom, bila je najava kraja carstva Kartage.

Njeno uništenje predstavljalo je važnu prekretnicu u antičkoj historiji, uspostavljanjem Rimskog carstava kao sile koja stoljećima kontrolira svijet.

Izvor: Al Jazeera i agencije