Musk mora pred sudom objasniti preuzimanje Twittera

Istragom se nastoji utvrditi je li Musk prekršio savezne zakone o vrijednosnim papirima kada je 2022. godine kupio dionice Twittera, koje je kasnije preimenovao u X.

Musk se požalio da ga Komisija za vrijednosne papire i berzu pokušava 'uznemiravati' brojnim sudskim pozivima (Matt Rourke / (AP)

Američki Savezni sud naredio je Elonu Musku da mora ponovo svjedočiti pred Komisijom za vrijednosne papire i berzu (SEC) o preuzimanju Twittera vrijednom 44 milijarde dolara.

SEC je u oktobru tužio Muska kako bi izvršnog direktora proizvođača električnih automobila Tesle i kompanije SpaceX primorao da svjedoči nakon što je odbio doći na razgovor, mjesec ranije, za potrebe istrage. Milijarder je tada rekao da ga SEC pokušava „uznemiravati“ brojnim sudskim pozivima, prenio je Reuters.

Istragom se nastoji utvrditi je li Musk prekršio savezne zakone o vrijednosnim papirima kada je 2022. godine kupio dionice Twittera, koje je kasnije preimenovao u X. Također pregledava izjave i podneske koje je SEC-u dao u vezi s ugovorom, ranije je izvijestila ta agencija.

Legitimne vladine istrage

Savezna sutkinja Laurel Beeler presudila je u međuvremenu u korist SEC-a te je napisala da, iako su Musk i njegov pravni tim tvrdili da SEC-ov sudski poziv u ovoj stvari predstavlja uznemiravanje milijardera, savezni financijski regulator je „unutar svojih ovlasti“, a sudski poziv bio je „određen i traži relevantne informacije“ za njihovu istragu.

Musk je zatražio reviziju te odluke, prenosi Hina.

„Kao što je sutkinja Beeler objasnila, istrage za koje Musk tvrdi da predstavljaju uznemiravanje su ‘legitimne vladine istrage'“, obrazložila je okružna sutkinja Jacqueline Scott Corley.

Izvor: Agencije