Bezosov Blue Origin planira nove letove u svemir od 19. maja

Naredni let Blue Origina bit će sedmi sa ljudima u raketama lansiranim iz zapadnog Texasa.

Bue Origin ima za cilj poslati ljude na Mjesec krajem decenije (Joe Skipper / Reuters)

Svemirska kompanija Blue Origin američkog milijardera Jeffa Bezosa najavila je da će nastaviti letove u svemir od 19. maja, nakon problema na letu prije manje od dvije godine.

Naredni let Blue Origina bit će sedmi sa ljudima u raketama lansiranim iz zapadnog Texasa, prenio je Tanjug, pozivajući se na Bloomberg.

Blue Origin to planira nakon što je lansirao raketu New Shepherd 19. decembra, koja je imala je zadatak da obavi niz eksperimenata na rubu svemira.

Neuspješno lansiranje 2022. godine

Mnogi od njih trebali su biti provedeni nakon lansiranja rakete u septembru 2022. godine, koje se završilo neuspješno, kada je raketa počela skretati sa planiranog kursa ubrzo nakon polijetanja, piše AP.

Blue Origin se već gotovo 20 godina bavi lansiranjem i pokrenuo je svoje prve eksperimente za NASA-u 2019. godine, a prve putnike na rub svemira lansirao je 2021. godine.

Kompanija, koja se smatra budućim ključnim strateškim rivalom kompanije SpaceX, također gradi ogromnu raketu orbitalne klase i ima za cilj poslati ljude na Mjesec krajem ove decenije.

Izvor: Agencije