OpenAI predstavio sveobuhvatan model umjetne inteligencije

Novi AI model će moći prepoznati i emocije u glasu korisnika, brže i kvalitetnije nego ranije komunicirati na 50 različitih jezika, kao i značajno poboljšati mogućnosti postojećeg ‘chatbota’ ChatGPT.

'Ovo je prvi put da zaista pravimo ogroman korak naprijed kada je riječ o jednostavnosti korištenja', rekla je Mira Murati, tehnološka direktorica kompanije OpenAI (Dado Ruvić / Reuters - Illustration)

Kompanija za razvoj umjetne inteligencije OpenAI predstavila je višenamjenski model generativne AI pod nazivom GPT-4o, koji može analizirati zvuk, sliku i tekst u realnom vremenu, a u svoje proizvode namjerava ga uvesti u narednim sedmicama.

OpenAI ističe da je GPT-4o, pri čemu je o je oznaka za omni, odnosno sveobuhvatan, korak ka mnogo prirodnijoj interakciji čovjeka i kompjutera jer prihvata kao ulaz svaku kombinaciju teksta, zvuka i slike i generira višenamjenski odgovor, prenosi CNBC.

„Ovo je prvi put da zaista pravimo ogroman korak naprijed kada je riječ o jednostavnosti korištenja“, rekla je Mira Murati, tehnološka direktorica kompanije OpenAI.

Altman: Osjećam da je to magija

Novi AI model će moći prepoznati i emocije u glasu korisnika, brže i kvalitetnije nego ranije komunicirati na 50 različitih jezika, kao i značajno poboljšati mogućnosti postojećeg chatbota ChatGPT.

Sam Altman, izvršni direktor kompanije OpenAI, ranije je najavio na društvenoj mreži X da je kompanija „naporno radila“ na nekim novim stvarima za koje misli da će se svidjeti ljudima.

„Osjećam da je to magija“, napisao je Altman.

Izvor: Agencije