Umro pacijent kojem je prvi put u svijetu presađen svinjski bubreg

Svinjski bubreg bio je genetski modificiran da se uklone štetni svinjski geni i dodaju određeni ljudski i poboljša kompatibilnost s ljudima.

Hirurški tim je u martu 2024. prvi put uspješno transplantirao svinjski bubreg u živog pacijenta [Michelle Rose/Opšta bolnica Massachusetts/AFP]

Prvi pacijent u svijetu kojem je transplantiran modificirani svinjski bubreg umro je gotovo dva mjeseca nakon operacije, prenosi Hina.

Hirurzi u Općoj bolnici u Massachusettsu u martu su transplantirali genetski modificirani svinjski bubreg Ricku Slaymanu, 62-godišnjem pacijentu u terminalnoj fazi bolesti bubrega.

Operacija je prekretnica u ksenotransplantaciji – transplantaciji organa ili tkiva  s jedne vrste na drugu – kao potencijalno rješenje za nestašicu organa širom svijeta, rekla je u to vrijeme bolnica.

Slaymanova smrt nije povezana s transplantacijom, saopćila je bolnica u subotu, prenosi agencija dpa.

“Naša porodica duboko je pogođena iznenadnom smrću našeg voljenog Ricka, no velika nam je utjeha što je inspirirao toliko mnogo ljudi”, rekla je njegova porodica.

Slaymanova porodica odala je počast medicinskom timu koji se o njemu brinuo.

“Njihovi iznimni napori u vođenju ksenotransplantacije dali su nam još sedam sedmica s Rickom i uspomene tokom tog vremena ostat će u našim srcima”, rekli su.

Svjetionik nade

Svinjski bubreg bio je genetski modificiran da se uklone štetni svinjski geni i dodaju određeni ljudski i poboljša kompatibilnost s ljudima.

Naučnici su također deaktivirali svinjske endogene retroviruse u svinjskom donoru kako bi uklonili svaki rizik od infekcije kod ljudi.

Bolnica je objavila da je “duboko ožalošćena” Slaymanovom smrću.

“Nemamo naznaka da je to rezultat nedavne transplantacije”, rekli su.

“Gospodin Slaymana zauvijek će ostati svjetionik nade za bezbrojne pacijente širom svijeta i duboko smo zahvalni na njegovom povjerenju i spremnosti za napredak na polju ksenotransplantacije”, poručili su.

Izvor: Agencije