Novi model umjetne inteligencije AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

DeepMind je predstavio sistem umjetne inteligencije AlphaFold 3 kao model koji bi mogao predvidjeti strukturu i interakciju svih molekula života s dosad neviđenom tačnošću.

Istraživači vjeruju da se biološki procesi u tijelu i bolesti mogu bolje razumjeti poznavanjem oblika, a time i funkcije proteina (AFP Photo / EMBL-EBI / Karen Arnott)

Google DeepMind najavio je novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja, koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula.

Model umjetne inteligencije, takozvani “AlphaFold 3”, nadilazi izračunavanje proteina, objasnio je DeepMind, podružnica Googleove kompanije Alphabet i daje posebno tačna predviđanja za interakcije proteina s drugim biomolekulama u ljudskim ćelijama, prenosi Hina.

U razvoju ovog modela umjetne inteligencije ključnu ulogu odigrala je i podružnica DeepMinda Isomorphic Labs sa sjedištem u Londonu, specijalizirana za korištenje umjetne inteligencije u istraživanju lijekova.

DeepMind je prethodno razvio AlphaFold 2, program koji može izračunati trodimenzionalni oblik proteina.

Istraživači vjeruju da se biološki procesi u tijelu i bolesti mogu bolje razumjeti poznavanjem oblika, a time i funkcije proteina.

Godine 2020. DeepMind je postigao temeljni napredak u predviđanju struktura proteina. Dosad su milioni istraživača diljem svijeta koristili AlphaFold 2 za otkrića u područjima kao što su vakcine protiv malarije, liječenje raka i dizajn enzima.

Složene strukture u nekoliko klikova

U članku objavljenom u časopisu Nature, DeepMind je predstavio sistem umjetne inteligencije AlphaFold 3 kao model koji bi mogao predvidjeti strukturu i interakciju svih molekula života s dosad neviđenom tačnošću.

“Za interakcije proteina s drugim vrstama molekula, vidimo poboljšanje od najmanje 50 posto u poređenju s postojećim metodama predviđanja, a za neke važne kategorije interakcija udvostručili smo tačnost predviđanja.”

Google DeepMind je, također, najavio “AlphaFold Server”, besplatni alat koji daje nekomercijalnim istraživačima pristup mogućnostima AlphaFold 3 za generiranje modela bioloških struktura.

Omogućuje biolozima da generiraju velike i složene proteinske strukture na ekranu sa samo nekoliko klikova mišem. Isomorphic Labs već sarađuje s farmaceutskim kompanijama kako bi iskoristio potencijal “AlphaFold 3” za razvoj lijekova.

Izvor: Agencije