Preminuo Peter Higgs, fizičar i nobelovac

Peter Higgs je 1964. predvidio postojanje nove čestice, takozvanog Higgsovog bozona, koji objašnjava kako je elementarna tvar dobila masu i formirala zvijezde i planete.

Peter Higgs je, zajedno s Françoisom Englertom, dobio Nobelovu nagradu za fiziku 2013. godine (Graham Stuart / EPA-EFE)

Profesor Peter Higgs, naučnik koji stoji iza ideje subatomske čestice Higgsovog bozona, preminuo je u 95. godini života, javlja Hina.

Higgs je 1964. predvidio postojanje nove čestice, takozvanog Higgsovog bozona, koji objašnjava kako je elementarna tvar dobila masu i formirala zvijezde i planete.

Postojanje čestice nije bilo potvrđeno sljedećih gotovo pola stoljeća, a eksperimenti na Velikom hadronskom sudarivaču u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) konačno su potvrdili njegovu teoriju 2012. godine.

Higgs, profesor emeritus na Univerzitetu Edinburgh, zajedno s Françoisom Englertom dobio je Nobelovu nagradu za fiziku za ovaj rad 2013. godine.

Izuzetan pojedinac

Univerzitet Edinburgh je objavio da je “profesor Peter Higgs preminuo u 95. godini života“.

“Umro je mirno […] u svom domu nakon kratke bolesti“, stoji u saopćenju. “Njegova porodica zamolila je medije i javnost da poštuju njihovu privatnost u ovom trenutku”.

Rektor univerziteta, profesor Peter Mathieson, izjavio je da je “Peter Higgs bio izuzetan pojedinac, istinski nadaren naučnik čija su vizija i mašta obogatili naše znanje o svijetu koji nas okružuje“.

“Njegov pionirski rad motivirao je hiljade naučnika, a njegova će ostavština nastaviti nadahnjivati mnoge generacije koje dolaze”.

Izvor: Agencije