Leteći taksiji mogli bi poletjeti za dvije godine

Britanski plan predviđa redovito korištenje dronova za borbu protiv kriminala kao i dostavu za hitne službe, a to bi se moglo realizirati do kraja desetljeća.

Prijedlozi uključuju i dozvolu leta za dronove, a da se pritom s njima ne mora održavati vizualni kontakt kako bi se omogućio razvoj sektora (Sanjeev Verma / Hindustan Times via Getty Images - Ilustracija)

Prvi leteći taksi s vozačem mogao bi poletjeti u Velikoj Britaniji za dvije godine prema planovima Vlade, koji također predviđaju redovnu dostavu bespilotnim letjelicama u medicinske svrhe do 2027.

Ministarstvo saobraćaja je objavilo svoj akcijski plan o budućnosti leta, prema kojem bi se bespilotni leteći taksiji uveli do 2030. godine, javlja dpa.

Plan do kraja desetljeća, također, predviđa redovito korištenje dronova za borbu protiv kriminala kao i dostavu za hitne službe.

Realizacija strategije bi značila usvajanje tehnologije “jednom ograničene na područje naučne fantastike”, prema Ministarstvu prometa, a tehnologija dronova bi mogla doprinijeti ekonomiji zemlje u vrijednosti od gotovo 52 milijarde eura do 2030.

Osnaživanje ekonomije

Ministar zrakoplovstva i tehnologije Anthony Browne je rekao da će “moderna tehnologija baterija preoblikovati saobraćaj kakav poznajemo”.

“Ovaj plan će se pobrinuti za to da imamo spremnu infrastrukturu i regulacije da to ostvarimo. Od letećih taksija do dronova hitne službe, trudimo se da Velika Britanija bude na čelu ove dramatične promjene u prijevozu, da poboljšamo živote ljudi i osnažimo ekonomiju”, rekao je Browne.

Prijedlozi uključuju i dozvolu leta za dronove, a da se pritom s njima ne mora održavati vizualni kontakt (BVLOS) kako bi se omogućio razvoj sektora.

Također, cilj je obnoviti manje aerodrome koji bi mogli funkcionirati kao uzletišta za električne letjelice koje polijeću uspravno. Planovi razvijaju standarde za bespilotne letjelice kako bi se povećala javna sigurnost i pronašli načini da se uključe lokalne vlasti i zajednice ne bi li ostvarile potencijalne ekonomske i društvene koristi, prenosi Hina.

Izvor: Agencije