NASA odabrala kompanije koje će joj praviti lunarna vozila

U budućnosti će astronauti koristiti tzv. mjesečeva terenska vozila za putovanje po površini Mjeseca.

S programom Artemis, nazvanim prema grčkoj božici mjeseca Artemidi, NASA želi ponovno poslati ljude na Mjesec prvi put u više od pola stoljeća (Paul Hennessy / Anadolija via Getty Images) (Anadolu)

Tri privatne kompanije – Intuitive Machines, Lunar Outpost i Venturi Astrolab – u  budućnosti će praviti lunarna vozila za američku svemirsku agenciju NASA.

Te kompanije odabrane su za ugovor vrijedan 4,6 milijardi dolara, objavila je NASA. Svaka od njih će prvo raditi na prototipu godinu dana prije nego što se donese odluka o tome koje će vozilo, kako i kada biti poslano na Mjesec, javlja dpa.

U budućnosti, astronauti će koristiti tzv. mjesečeva terenska vozila za putovanje po površini Mjeseca.

Prototipovi vozila, od kojih će jedno biti odabrano za proizvodnju, moraju izdržati ekstremne uvjete na Mjesecu, a visoki su zahtjevi i u pogledu napajanja, autonomne vožnje, komunikacije i navigacije.

Do 2026. planiraju poslati ljude na Mjesec

„Vozilo će uveliko povećati sposobnost naših astronauta da istražuju i provode naučne eksperimente na Mjesečevoj površini, a istodobno će služiti kao naučna platforma između misija s posadom“, rekla je Vanessa Wyche, voditeljica NASA-inog svemirskog centra Johnson u Houstonu.

S programom Artemis, nazvanim prema grčkoj božici mjeseca Artemidi, NASA želi ponovno poslati ljude na Mjesec prvi put u više od pola stoljeća, uključujući prvu osobu koja nije bijelac i prvu ženu, prenosi Hina.

Dugoročni je cilj Artemisa uspostaviti stalnu lunarnu bazu kao temelj za misije na Mars. Međutim, zbog problema s raketom i svemirskom letjelicom, NASA je morala odgoditi misiju Artemis 2 s ljudskom posadom koja je prvotno bila planirana krajem ove godine do septembra 2025. Planirano slijetanje na Mjesec Artemisa 3, s posadom, trebalo se odgoditi do septembra 2026.

Izvor: Agencije