Bidenova kampanja i dalje koristi TikTok, iako vlasti prijete zabranom te mreže

Vlada nije poslodavac osoblja Bidenove kampanje i oni se ne bave pitanjima nacionalne sigurnosti, tako da im je dopušteno imati aplikaciju na svojim telefonima.

Novi zakon daje ByteDanceu, matičnoj kompaniji TikToka, devet mjeseci da proda aplikaciju ili će biti zabranjena u SAD-u (Dado Ruvić / Reuters - Illustration)

Predsjednička kampanja Josepha Bidena nastavit će koristiti TikTok, potvrdio je zvaničnik kampanje, nedugo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda.

Odluka je stigla u vrijeme kada su brojni mladi i ljevičarski orijentirani birači, značajni dio korisničke baze TikToka, nezadovoljni time kako Biden upravlja ratom u Gazi, zbog čega su eskalirale demonstracije na univerzitetima širom zemlje, prenosi Hina.

“Fragmentirani medijski okoliš zahtijeva da se pojavimo i dođemo do birača tamo gdje oni jesu, uključujući internet. TikTok jedno je od brojnih mjesta na kojima želimo naš sadržaj predstaviti biračima”, rekao je zvaničnik Bidenove kampanje koji je želio ostati anoniman.

Kampanja će koristiti “napredne sigurnosne mjere” tokom korištenja aplikacije, rekao je zvaničnik.

Vlada nije poslodavac osoblja Bidenove kampanje i oni se ne bave pitanjima nacionalne sigurnosti, tako da im je dopušteno imati aplikaciju na svojim telefonima, rekli su ranije zvaničnici kampanje.

Biden redovno objavljuje ‘postove’

Profil Bidenove kampanje na TikToku, @bidenhq, objavio je gotovo 120 postova i ima više od 306.000 sljedbenika.

Bidenov tim ondje redovno objavljuje videosnimke, iako Bijela kuća kaže da TikTok izaziva “opravdanu zabrinutost za nacionalnu sigurnost”.

TikTok se planira žaliti na zakon, a izvršni direktor kompanije očekuje da će dobiti pravnu bitku i blokirati zakon.

Četverogodišnja bitka za TikTok veliki je front na polju interneta i tehnologije između Washingtona i Pekinga.

Novi zakon daje ByteDanceu, matičnoj kompaniji TikToka, devet mjeseci da proda aplikaciju ili će biti zabranjena u SAD-u.

Izvor: Agencije