Google ulaže 600 miliona eura u Nizozemsku

Od 2014. američki tehnološki div uložio je više od 3,8 milijardi eura u data centre i digitalnu infrastrukturu u Nizozemskoj.

Kapaciteti za pohranu i podatkovni promet Googlea u Evropi danas obuhvaćaju i Irsku, Finsku, Njemačku, Belgiju i Dansku (Frank Cilius / EPA-EFE)

Google je objavio da će investirati 600 miliona eura u novi podatkovni centar u Nizozemskoj, koji bi trebao zaposliti 125 radnika.

Od 2014. američki div uložio je više od 3,8 milijardi eura u centre i digitalnu infrastrukturu u Nizozemskoj, a u septembru 2019. najavio je još tri milijarde eura ulaganja u proširenje podatkovnih centara u Evropi, prenosi Hina.

Nova ulaganja

Njihovi kapaciteti za pohranu i podatkovni promet u Evropi danas obuhvaćaju i Irsku, Finsku, Njemačku, Belgiju i Dansku.

Prije godinu dana objavili su, navodeći podatke nezavisnog istraživanja, da bi njihove baze u Torinu i Milanu mogle stvoriti novo tržište koje bi do 2025. moglo dosegnuti vrijednost od 1,9 milijardi eura.

Početkom ove godine izvijestili su da planiraju milijardu dolara ulaganja u gradnju podatkovnog centra i u Velikoj Britaniji.

Izvor: Agencije