EU prijeti suspenzijom aplikacije TikTok Lite

Ako vlasnici TikToka ne pruže zadovoljavajuće informacije o utjecaju nove funkcije na mentalno stanje korisnika, suočit će se s kaznama.

TikTok je ovog mjeseca pokrenuo TikTok Lite u Francuskoj i Španiji (Kiichiro Sato / AP)

Aplikacija TikTok Lite mogla bi biti suspendovana u Evropskoj uniji ako vlasnici te društvene platforme ne pruže zadovoljavajuće informacije o utjecaju nove funkcije na mentalno stanje korisnika, saopćila je Evropska komisija.

Taj potez bio bi u skladu sa Zakonom Evropske unije o digitalnim uslugama (DSA), kojim se zahtijeva od velikih online platformi i pretraživača da urade više u borbi protiv štetnog i nelegalnog sadržaja ili će biti suočene s novčanim kaznama od čak šest posto svog godišnjeg prometa na svjetskom nivou, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ključna karakteristika pomenute aplikacije je program nagrađivanja koji omogućava korisnicima da zarađuju poene dok obavljaju određene zadatke na platformi kao što su gledanje videozapisa, praćenje njihovih kreatora ili pozivanje prijatelja da se pridruže.

Izvještaj o procjeni rizika

“Ako TikTok ne pruži uvjerljiv dokaz o sigurnosti korisnika, što do sada nije uradio, spremni smo pokrenuti privremene mjere DSA, uključujući suspenziju funkcije TikTok Lite, za koju sumnjamo da bi mogla stvoriti ovisnost”, rekao je šef Evropske komisije za oblast industrije Thierry Breton.

Izvršni odbor Evropske unije saopćio je da TikTok ima 24 sata da dostavi izvještaj o procjeni rizika za TikTok Lite ili da se suoči s kaznama, a do 3. maja kineska kompanija treba pružiti preostale tražene informacije.

TikTok je ovog mjeseca pokrenuo TikTok Lite u Francuskoj i Španiji, ali je Evropska komisija navela da ta kompanija nije podnijela izvještaj o procjeni rizika prije toga, kako zahtijeva DSA.

Izvor: Agencije