TikTok zabrinut zbog slobode govora ako bude zabranjen u SAD-u

Mnogi američki zastupnici iz Republikanske i Demokratske stranke, kao i Bidenova administracija, tvrde da TikTok predstavlja nacionalni rizik.

TikTok tvrdi da nikad nije dijelio američke podatke i da nikad i neće (Dado Ruvić / Reuters - Illustration)

TikTok je izrazio zabrinutost zbog ugrožavanja slobode govora nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio zakon kojim bi se zabranila popularna društvena mreža u SAD-u, ako kineski vlasnik ByteDance ne proda svoj udio unutar godine dana.

Zastupnički dom usvojio je zakon sa 360 glasova za i 58 glasova protiv. Zakon sada ide u Senat gdje će u narednim danima doći na izglasavanje. Predsjednik Joseph Biden prethodno je rekao da će potpisati zakon, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Potez uključivanja TikToka u širi paket pomoći stranim državama mogao bi ubrzati proces potencijalne zabrane nakon što je raniji izdvojeni prijedlog zakona zapeo u Senatu.

Lični podaci

“Neumjesno je da Zastupnički dom još jednom koristi pokriće važne inostrane i humanitarne pomoći da još jednom progura zakon o zabrani koji bi pogazio prava slobodnog govora 170 miliona Amerikanaca”, saopćio je TikTok.

Mnogi američki zastupnici iz Republikanske i Demokratske stranke, kao i Bidenova administracija, tvrde da TikTok predstavlja nacionalni rizik jer Kina može primorati firmu da podijeli podatke svojih 170 miliona američkih korisnika. TikTok tvrdi da nikad nije dijelio američke podatke i da nikad i neće.

Demokratski senator Mark Warner, predsjednik Obavještajnog odbora Senata, rekao je u nedjelju da bi kineska Vlada mogla koristiti TikTok kao “propagandni alat”.

“Mnogi mladi ljudi dolaze do vijesti na TikToku, pomisao da bi Komunističkoj stranci dali ovakav propagandni alat, kao i mogućnost uzimanja ličnih podataka 170 miliona Amerikanaca, predstavlja nacionalni sigurnosni rizik”, rekao je Warner CBS Newsu.

Neki progresivni demokrati također su izrazili zabrinutost zbog slobode govora ako bi se zabranio TikTok i umjesto toga su tražili postrožavanje regulativa o privatnosti podataka.

Tema predsjedničkih razgovora

Zastupnik iz redova demokrata Ro Khanna smatra da zabrana TikToka neće preživjeti pravno propitivanje na sudovima, navodeći ustavnu zaštitu slobode govora.

“Mislim da to ne može proći kraj Prvog amandmana”, rekao je u intervjuu ABC Newsu.

Zastupnički dom glasao je 13. marta da omogući ByteDanceu šest mjeseci da proda svoj američki udio ili da se suoči sa zabranom. Zakon izglasan u subotu daje rok od devet mjeseci koji se može produžiti za dodatna tri mjeseca ako se predsjednik mreže odluči na prodaju.

TikTok je također bio tema razgovora između Bidena i kineskog predsjednika Xi Jinpinga ranije ovaj mjesec. Bijela kuća kaže da je Biden izrazio američku zabrinutost zbog vlasništva aplikacije.

Izvor: Agencije