SAD produžio nadzor komunikacija u inostranstvu

Članom 702. Zakona o stranom nadzoru američkim obavještajnim službama dozvoljeno je da provode elektronske ili telefonske programe nadzora bez traženja sudskog naloga.

Zakon je usvojen u Zastupničkom domu Kongresa, ali je produženje njegovog važenja bilo predmet žučnih debata (Shawn Thew / EPA-EFE)

Američki Senat odobrio je produženje programa elektronskog i telefonskog nadzora u inostranstvu, koji naširoko koriste američke obavještajne službe, ali ga kritikuju organizacije koje štite slobode, prenosi Beta.

Bijela kuća je pozdravila proširenje programa “jednog od najvažnijih alata za prikupljanje obavještajnih podataka u SAD-u” i najavila da će predsjednik Joseph Biden brzo potpisati zakon o tome.

U pitanju je član 702. Zakona o stranom nadzoru koji američkim obavještajnim službama dozvoljava da sprovode elektronske ili telefonske programe nadzora bez nužnog traženja sudskog naloga. Program posebno cilja na građane koji nisu američki državljani u inostranstvu, a moguć je nadzor i elektronske pošte.

Organizacije koje brane privatnost i slobode oštro osuđuju tekst.

Trump protiv zakona

Zakon o tome je ovih dana usvojen u Zastupničkom domu Kongresa, ali je produženje njegovog važenja bilo predmet žučnih debata.

Bivši predsjednik Donald Trump, koji želi ponovo biti izabran, pozvao je zastupnike Kongresa da “ubiju taj propis”.

“Program je korišten protiv mene i mnogih drugih. Špijunirali su moj predizborni tim”, rekao je Trump ne dajući dokaze za svoje tvrdnje.

Neimenovani visoki zvaničnik Bijele kuće založio se polovinom decembra za produženje važenja zakona zbog “sukoba na Bliskom istoku, Ukrajini i prijetnje koju Kina predstavlja, kao i zbog hakerskih napada”.

Izvor: Agencije