Google će izbrisati milijarde podataka korisnika

Google mora obrisati milijarde zapisa podataka koji proističu iz pregledanja interneta putem ‘incognito’ režima.

Korisnici su smatrali da pretraživanje interneta u 'incognito' režimu garantira njihovu anonimnost, ali Google je, uprkos tome, prikupljao informacije o njihovim aktivnostima na internetu (Yasin Baturhan Ergin / Anadolu via Getty Images)

Američka tehnološka korporacija Google izbrisat će milijarde podataka korisnika o pretraživanju interneta u okviru sudske nagodbe kojom će biti okončana grupna tužba protiv kompanije.

Uslovi nagodbe su prvi put objavljeni u podnesku sudu u San Franciscu, prenosi CNN.

Google mora obrisati milijarde zapisa podataka koji proističu iz pregledanja interneta putem incognito režima, navodi se u dokumentu.

Ipak, prikupljali informacije o aktivnostima

Korisnici su smatrali da pretraživanje interneta u incognito režimu garantira njihovu anonimnost, ali Google je, uprkos tome, prikupljao informacije o njihovim aktivnostima na internetu, navodi se u tužbi koja je prvobitno podnesena 2020. godine.

Google će, također, morati obavijestiti korisnike o tome kakve podatke prikuplja svaki put kada korisnik počne pretraživanje interneta u incognito režimu, prenosi Tanjug.

Glasnogovornik kompanije Google Jose Castaneda je rekao da je kompanija zadovoljna ishodom tužbe i tvrdi da ta firma „nikada ne povezuje tehničke podatke u pregledanju s konkretnim korisnicima“.

Izvor: Agencije