Telegram će uskoro imati više od milijardu korisnika

Osnivač platforme Pavel Durov priznaje da su neke vlade nastojale na njega vršiti pritisak, ali tvrdi da bi aplikacija trebala ostati neutralna, a ne ‘neki igrač u geopolitici’.

'Forbes' procjenjuje da je osnivač Telegrama zgrnuo bogatstvo u vrijednosti 15,5 milijardi američkih dolara (Dado Ruvić / Reuters - Ilustracija)

Aplikacija za razmjenu poruka Telegram, jedna među popularnijim društvenim platformama, unutar godinu dana će premašiti milijardu aktivnih korisnika mjesečno jer se „širi kao šumski požar“, najavio je milijarder Pavel Durov, njen osnivač.

Telegram, sa sjedištem u Dubaiju, pokrenuo je taj ruski poduzetnik koji je svoju zemlju napustio 2014. nakon što se oglušio na zahtjeve da ugasi opozicijske grupe na društvenoj mreži VK koju je prodao, podsjeća Reuters.

Forbes procjenjuje da je Durov zgrnuo bogatstvo u vrijednosti 15,5 milijardi američkih dolara. Durov priznaje da su neke vlade nastojale na njega vršiti pritisak, ali tvrdi da bi aplikacija, koja sada ima gotovo 900 miliona aktivnih korisnika, trebala ostati neutralna, a ne „neki igrač u geopolitici“.

Jedan među njegovim glavnim suparnicima, WhatsApp, koji je u vlasništvu kompanije Meta, ima više od dvije milijarde aktivnih korisnika. The Financial Times je nedavno pisao da će Telegram, jednom kada kompanija postigne profitabilnost, najvjerovatnije biti izlistana na američkoj berzi.

Posebno popularan na području bivšeg SSSR-a

Telegram, koji je posebice prisutan u republikama bivšeg Sovjetskog saveza, jedna je među najznačajnijim društvenim mrežama nakon Facebooka, YouTubea, Instagrama, TikToka i WeChata.

Nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 2022. Telegram je postao glavni izvor necenzuriranog te ponekad eksplicitnog i zavaravajućeg sadržaja obiju strana o ratu i politici vezanoj uz taj sukob.

Durov je došao na ideju o šifriranoj aplikaciji za razmjenu poruka kao načinu komunikacije dok je bio pod pritiskom u Rusiji. Enkripciju je osmislio njegov mlađi brat Nikolaj.

Rusiju je napustio jer nije htio primati naredbe ni od koje vlade i odbacuje tvrdnje da službena Moskva kontrolira Telegram. To su, rekao je Durov, laži koje širi konkurencija, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije