Ingenuity poslao posljednju poruku s Marsa na Zemlju

Ingenuity je prije tri godine postao prva motorizirana letjelica koja je sletjela na neku drugu planetu, čime je dokazano da je moguće letjeti u atmosferi Marsa.

Ingenuity teži samo 1,8 kilograma i više nalikuje na dron (NASA / JPL-Caltech via AP)

Robotski helikopter Ingenuity za istraživanje Marsa koji je američka svemirska agencija NASA početkom 2021. uputila na tu planetu, poslao je svoju posljednju poruku na Zemlju i sada će služiti kao fiksna jedinica za prikupljanje podataka o površini Crvene planete.

Ingenuity je prije tri godine postao prva motorizirana letjelica koja je sletjela na neku drugu planetu, čime je dokazano da je moguće letjeti u atmosferi Marsa, gdje je gustoća zraka vrlo rijetka u usporedbi sa Zemljinom, prenosi AFP.

Letjelica teži samo 1,8 kilograma i više nalikuje dronu. To je letjelica na solarni pogon koja podsjeća na kutiju sa četiri noge i dva rotora. Svoj prvi revolucionarni let realizirala je u aprilu 2021. godine, lebdeći na visini oko jednog metra iznad površine Marsa punih 39 sekundi. NASA je taj podvig usporedila s historijskim letom braće Wright na Zemlji 1903. godine.

Isprva je NASA planirala 30-dnevnu misiju u okviru koje je helikopter trebao poletjeti samo pet puta, no ona se razvila u gotovo trogodišnji naučni poduhvat sa 72 leta uz pokrivanje udaljenosti 14 puta veće od prvobitno planirane. Dosad je Ingenuity ukupno prešao najmanje 17 kilometara i letio na visini od 24 metra.

Ubuduće će služiti kao testna platforma

„Veliko zbogom“, napisao je tim Ingenuityja na platformi X. „Tim Ingenuityja primio je posljednju poruku robotskog helikoptera koji će odsad služiti kao testna platforma i prikupljati podatke koji bi mogli pridonijeti budućim istraživačima Crvene planete“.

Dugovječnost Ingenuityja je nevjerovatna, posebno zbog toga što je morao „preživjeti“ ledene noći na Marsu, zagrijavajući se uz pomoć solarnih ploča koje su mu punile baterije tokom dana.

Ingenuity se suočio s „hitnim slijetanjem“ tokom pretposljednjeg leta i izgubio kontakt s roverom Perseverance tokom svoga konačnog spuštanja 18. januara. Premda je kontakt uspostavljen sljedeći dan, slike su otkrile oštećenje jedne od lopatica rotora od karbonskih vlakana, vjerovatno zbog udara o površinu Marsa.

NASA je u međuvremenu objavila da traži načine kako na što brži i jeftiniji način vratiti na Zemlju kamenje koje je Perseverance prikupio na Marsu, posebno nakon kritika na račun sredstava utrošenih u misiju, prenosi Hina.

Izvor: Agencije