UAE: Microsoft investira 1,5 milijardi dolara u razvoj umjetne inteligencije

Microsoft i kompanija G42 će raditi zajedno kako bi donijeli naprednu umjetnu inteligenciju i digitalnu infrastrukturu u zemlje Bliskog istoka, Centralne Azije i Afrike.

Microsoft će posjedovati manjinski udio u kompaniji G42 (Bruna Casas / Reuters)

Američka tehnološka kompanija Microsoft uložit će 1,5 milijardi dolara u kompaniju za umjetnu inteligenciju G42 sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), javlja Anadolija.

U saopćenju iz Microsofta navedeno je kako će kompanija posjedovati manjinski udio u G42 uz investiciju od 1,5 milijardi dolara.

Kao dio sporazuma predsjednik Microsofta Brad Smith sjedit će u upravnom odboru G42, koji će pokretati svoje aplikacije i usluge na Microsoftovoj platformi Azure kako bi svojim klijentima, posebno javnosti, pružio napredna rješenja umjetne inteligencije.

Fond od dvije milijarde dolara

Microsoft i G42 će raditi zajedno kako bi donijeli naprednu umjetnu inteligenciju i digitalnu infrastrukturu u zemlje Bliskog istoka, Centralne Azije i Afrike.

Osim toga, dvije kompanije će podržati uspostavljanje fonda od milijardu dolara za programere kako bi unaprijedili AI vještine u UAE-u.

Već u partnerstvu sa ChatGPT developerom OpenAI, G42 razvija umjetnu inteligenciju za aplikacije koje sežu do automobila bez vozača.

Izvor: Agencije