Istraživanje: AI daje lažne informacije o evropskim izborima

Iako su alati umjetne inteligencije (AI) politički neutralni, primijećena je tendencija da daju netačne podatke o datumu izbora i informacije o tome kako se glasa.

Brza pojava alata umjetne inteligencije lakih za korištenje uvećala je strah od porasta dezinformacija u godini ključnih izbora (Rafael Henrique / SOPA Images / LightRocket via Getty Images)

Dva mjeseca pred izbore za Evropski parlament, na kojima će glasati stotine miliona građana Unije, chatbotovi Googlea, Microsofta i OpenAI dijelili su neke lažne informacije o evropskim izborima, pokazala je analiza u koju je Politico ekskluzivno imao uvid.

Iako su alati umjetne inteligencije (AI) politički neutralni, primijećena je tendencija da daju netačne podatke o datumu izbora i informacije o tome kako se glasa, naveli su u berlinskoj nevladinoj organizaciji Democracy Reporting International (DRI).

Istraživači su najpopularnijim i najpristupačnijim chatbotovima – ChatGPT, Gemini i Copilot, postavili istih deset pitanja na deset jezika, uključujući njemački, italijanski, poljski i portugalski. Najnovija verzija ChatGPT-a, koja se i plaća, pokazala se najbolja, dok se za Googleov Gemini smatralo da je najmanje vjerovatno da će dati tačan odgovor u vrijeme testa.

Kako su naveli istraživači, a prenosi Beta, chatbotovi su, također, često davali neispravne ili čak nevažne veze ka YouTube snimcima ili sadržaju na japanskom.

‘Poznato da chatbotovi izmišljaju činjenice’

„Nije nas iznenadilo što smo našli pogrešne informacije o detaljima evropskih izbora jer je poznato da chatbotovi izmišljaju činjenice kada daju odgovore, što je fenomen poznat kao halucinacija“, rekao je Michael Meyer-Resende, suosnivač organizacije DRI.

Istraživači napominju da su chatbotovi dinamični, tako da je eksperiment teško ponoviti.

Politico je uradio više testova sa sličnim pitanjima, ali su chatbotovi ili odbili da odgovore u potpunosti, ili su davali ažurirane odgovore s linkovima do stranica institucija Evropske unije.

Meyer-Resende je rekao da je eksperiment bio dovoljno veliki da bi bio reprezentativan i da je pružio nove dokaze o rizicima od tzv. halucinacija AI-ja pred evropske izbore početkom juna.

Brza pojava alata umjetne inteligencije lakih za korištenje uvećala je strah od porasta dezinformacija u godini ključnih izbora u EU-u, SAD-u, Velikoj Britaniji i Indiji.

OpenAI bez komentara

Evropska komisija je u martu zatražila od više velikih tehnoloških firmi, poput Microsofta i Alphabeta, da prije 5. aprila objasne kako će ograničiti potencijalne rizike po izbore povezane s njihovim alatima generativne AI u skladu sa Zakonom o digitalnim uslugama.

Portparol Googlea, Karl Ryan rekao je da je Gemini, u vrijeme kada je rađeno istraživanje, bio u procesu uvođenja ograničenja koja tada još nisu važila.

„Nastavit ćemo da se brzo bavimo slučajevima u kojima Gemini ne reagira odgovarajuće“, rekao je Ryan za Politico.

Microsoftov glasnogovornik Robin Koch rekao je da će kompanija nastaviti da se bavi tim pitanjem i da spremaju alate kako bi ispunili očekivanja od njihovog Copilota u vezi s izborima u 2024.

OpenAI nije odgovorio na Politicov zahtjev za komentar.

Izvor: Agencije