Samsung opet na prvom mjestu prema broju prodanih mobitela

Krajem 2023. Apple se probio na prvo mjesto, ali se u prvom tromjesečju Samsung vratio na poziciju vodećeg dobavljača pametnih telefona.

Tržište pametnih telefona izlazi snažnije iz perioda turbulencija u posljednje dvije godine, nakon značajnih promjena (Loren Elliott / Reuters)

Južnokorejski tehnološki div Samsung ponovno je u prvom tromjesečju zauzeo prvo mjesto u svijetu po prodaji mobitela, premašivši Apple, otkrili su preliminarni podaci istraživačke kompanije IDC.

Prodaja mobitela porasla je u periodu od januara do marta za 8,7 posto u odnosu na isti vremenski okvir prošle godine, uz isporučenih 289,4 miliona uređaja, prenijela je dpa. Samsung je prodao 60,1 milion, a Apple 10 miliona mobitela manje, procijenili su, što odgovara tržišnim udjelima od 20,8 odnosno 17,3 posto.

„Kao što se i očekivalo, oporavak je nastavljen, a među vodećim brendovima polako se širi optimizam“, rekao je Ryan Reith, potpredsjednik grupe IDC-a za svjetsku mobilnost i praćenje potrošačkih uređaja. „Krajem 2023. Apple se probio na prvo mjesto, ali u prvom tromjesečju Samsung se vratio na poziciju vodećeg dobavljača pametnih telefona“.

Xiaomi, Transsion i Oppo među prvih pet

Na trećem je mjestu kineski Xiaomi, a na četvrtom i petom njegovi domaći konkurenti Transsion i Oppo. Transsion posluje u prvom redu u Africi, a u prvom je tromjesečju gotovo udvostručio prodaju, prema izračunima IDC-a.

„Tržište pametnih telefona izlazi snažnije iz perioda turbulencija u posljednje dvije godine, nakon značajnih promjena“, zaključila je Nabila Popal iz IDC-a, direktorica istraživačkog tima koji prati stanje na svjetskom tržištu. „Xiaomi se snažno oporavio od velikih padova u protekle dvije godine, a Transsion je učvrstio poziciju među pet vodećih kompanija agresivnim rastom na međunarodnim tržištima“.

Samsung i Apple prodali su manje telefona u prvom tromjesečju, ali čini se da je Samsung u cjelini gledano u jačoj poziciji nego što je bio u proteklim tromjesečjima, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije