Istraživanje: Svijet pojačano gradi termoelektrane na ugalj

Prošle godine je u pogon pušteno gotovo 70 gigavata novih energetskih kapaciteta s pogonom na ugalj, za dva posto više nego u 2022.

Od potpisivanja Pariskog sporazuma o klimi u 2015. godini, kapacitete termoelektrana smanjilo je 25 zemalja, a 35 ih je povećalo (Pavel Mikheyev / Reuters)

Svjetski kapaciteti za proizvodnju struje u termoelektranama na ugalj porasli su u 2023. godini najsnažnije u sedam godina, potaknuti novogradnjom u Kini i odgodom zatvaranja starih pogona u drugim dijelovima svijeta, prema istraživanju, javlja Hina.

Lani je u pogon pušteno gotovo 70 gigavata (GW) novih energetskih kapaciteta s pogonom na ugalj, za dva posto više nego u 2022. godini, pokazalo je godišnje istraživanje američke savjetodavne kompanije Global Energy Monitor.

Više od polovine novih kapaciteta otvoreno je u Kini, ukupno 47,4 gigavata. Rast je zabilježen i u ostatku svijeta, prvi puta od 2019. godine.

Zatvoren je samo 21,1 gigavat kapaciteta, utvrdili su u Global Energy Monitoru.

Rast globalne temperature

Od potpisivanja Pariskog sporazuma o klimi u 2015. godini, kapacitete termoelektrana smanjilo je 25 zemalja, a 35 ih je povećalo, upozorila je glavna autorica GEM-ova izvještaja Flora Champenois, dodavši da su rezultati trebali biti mnogo bolji.

“Svijet ide u pravom smjeru u pitanju uloge uglja u energetskom sektoru, ali ne dovoljno brzo, uz pojedinačne rizične zaobilaznice”, rekla je Champenois.

Da bi se prosječni rast globalne temperature zadržao ispod utvrđenog plafona od 1,5 stepena, globalni kapaciteti termoelektrana na ugalj trebali bi biti zatvoreni do 2040. godine, prema projekcijama Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Godišnje bi u prosjeku trebalo biti zatvoreno 126 gigavata, odnosno dvije termoelektrane sedmično, čak i ako se ne instaliraju novi kapaciteti, naglasio je GEM.

Trenutno se pak razvija 578 gigavata novih kapaciteta za proizvodnju struje uz upotrebu uglja, uključujući 408 gigavata samo u Kini, dovoljno za napajanje cijele Indije, ističu autori istraživanja.

Kina ublažila tempo zatvaranja termoelektrana na ugalj

Nešto manje od 200 gigavata u fazi je izgradnje, uključujući 140 gigavata u Kini, prema istraživanju.

Kina je istodobno zbog zabrinutosti za energetsku sigurnost ublažila tempo zatvaranja termoelektrana na ugalj.

Dozvole za nove projekte izdane su pod geslom “gradi pa mijenjaj”, što navodi na zaključak da bi trebali biti kratkoročno rješenje.

Takav je pristup skupa i rizična kocka, pogotovo kada se uzmu u obzir dostupna alternativna rješenja, smatra Champenois.

Izvor: Agencije