Teams više neće biti dio Microsoft Office paketa

Korporacija je još prije šest mjeseci odvojila aplikaciju Teams od Office paketa u Evropskoj uniji kako bi izbjegla eventualnu antimonopolsku kaznu, a sad će to učiniti i u cijelom svijetu.

Microsoft je Teams kao besplatni dodatak svog Office 365 paketa predstavio 2017. godine (Dado Ruvić / Reuters - Ilustracija)

Američka tehnološka korporacija Microsoft će odvojiti svoju popularnu aplikaciju za chat i video razgovore Teams od svog Office paketa i ubuduće će ih u cijelom svijetu prodavati kao dva odvojena proizvoda.

Korporacija je još prije šest mjeseci odvojila aplikaciju Teams od Office paketa u Evropskoj uniji kako bi izbjegla eventualnu antimonopolsku kaznu, prenosi Reuters.

Mnogi su se žalili

Microsoft je prvobitno predstavio Teams kao besplatni dodatak svog Office 365 paketa u 2017. godini, ali mnoge konkurentske kompanije su se žalile da je na taj način stekao „nepravednu prednost“.

Konkurentska platforma Slack, u vlasništvu firme Salesforce, tada je navela da je dodavanje aplikacije Teams u Office paket Microsofta „nezakonito“ i da predstavlja kršenje tržišnih pravila, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije