Kupci će na Xiaomi automobil čekati i do sedam mjeseci

Proizvođač pametnih telefona i druge potrošačke elektronike počeo je primati narudžbe za svoj model električnog automobila s kojim ulazi na to tržište.

Za najskuplji model Xiaomijevog automobila, čija je cijena 299.900 juana (38.600 eura), moglo bi se čekati između 27 i 30 sedmica (Florence Lo / Reuters)

Kineski Xiaomi upozorio je potencijalne kupce električne limuzine SU7 da bi na svoj automobil zbog ogromne potražnje mogli čekati četiri do sedam mjeseci.

Proizvođač pametnih telefona i druge potrošačke elektronike počeo je u četvrtak primati narudžbe za svoj model električnog automobila s kojim ulazi na to tržište i izvijestio da je u prva 24 sata broj narudžbi dosegnuo 88.898, javlja Reuters.

Prema stanju na Xiaomijevoj aplikaciji za narudžbu automobila, isporuke za standardni model SU7 po cijeni od 215.900 juana (27.790 eura), mogle bi potrajati između 18 i 21 sedmice, dok bi se za najskuplji model, čija je cijena 299.900 juana (38.600 eura), moglo čekati između 27 i 30 sedmica.

Xiaomi nije bez aduta

SU7, čiji dizajn podsjeća na Porscheove modele sportskih automobila Taycan i Panamera, lansiran je usred žestokog rata cijena na svjetskom automobilskom tržištu gdje se više od 40 marki natječe za pažnju potrošača.

Xiaomi pritom nije bez aduta i to jakih, primjećuju analitičari, koji ističu da ima dublje džepove od mnogih startupova za električna vozila i da mu stručnost stečena u biznisu s pametnim telefonima daje prednost u razvoju elektroničkih nadzornih sistema, što je značajka koju kineski potrošači cijene, prenosi Hina.

Izvor: Agencije