Obustava proizvodnje u Njemačkoj Teslu će koštati stotine miliona eura

Proizvodnja je stala jer nema struje, a time je stala i prodaja, što rezultira troškovima, rekao je direktor tvornice.

Tvornica proizvodi više od hiljadu Modela Y dnevno, a direktor pretpostavlja da će proizvodnja biti obustavljena minimalno do kraja sedmice (Filip Singer / EPA-EFE)

Američki proizvođač električnih automobila Tesla objavio je da zbog obustave proizvodnje u tvornici u blizini Berlina nakon prekida snabdijevanja strujom trpi štetu koja se mjeri u stotinama miliona eura.

“To za nas znači ekonomsku štetu u visokim devetocifrenim brojkama”, rekao je Andre Thierig, direktor tvornice u Gruenheideu.

Proizvodnja je stala jer nema struje, a time je stala i prodaja, što rezultira troškovima, rekao je Thierig za dpa, prenijela je Hina.

Tvornica proizvodi više od hiljadu Modela Y dnevno, a direktor pretpostavlja da će proizvodnja biti obustavljena minimalno do kraja sedmice.

Napad ekstremne ljevičarske grupe

Ti električni automobili prodaju se po cijeni u rasponu od 45.000 do gotovo 60.000 eura, podsjeća agencija dpa.

Tvornica Tesle na meti je bila u utorak, a odgovornost za napad preuzela je ekstremna ljevičarska grupa Vulkangruppe.

Hitne službe pozvane su nakon izvještaja o električnom stubu koji gori jugoistočno od Berlina u blizini Tesline tvornice.

Požar je ugašen, ali je oštećenje vodova prekinulo napajanje tvornice koja se nalazi u pokrajini Brandenburg, kao i okolnih sela.

Izvor: Agencije