Glavni kontrolni centar za evropske satelite bit će otvoren u Italiji

IRIS2 je osmišljen kao konkurencija Starlinku Elona Muska i sistemu Kuiper Jeffa Bezosa.

U centar Fucino bit će uloženo 50 miliona eura, a otvorit će se 200 novih radnih mjesta (Giulia Segreti / Reuters)

Svemirski centar u središtu Italije biti će domaćin glavnog kontrolnog mjesta za evropsku satelitsku konstelaciju niske orbite IRIS2, potvrdilo je italijansko ministarstvo industrije.

Svemirski centar Fucino, u blizini grada l'Aquile i jedan od najvećih svjetskih svemirskih centara za civilnu svrhu, biti će proširen te će uključivati kontrolne operacije za IRIS2, prenosi Hina.

Fucino već upravlja globalnim navigacijskim satelitskim sistemom Evropske unije – Galileom. To je civilni globalni satelitski sistem (GNSS) za navigaciju i pozicioniranje pokrenut 1999. i usmjeren je na pružanje vrlo preciznih navigacijskih i vremenskih signala nezavisno o drugim postojećim sistemima.

IRIS2 je osmišljen kao konkurencija Starlinku Elona Muska i sistemu Kuiper Jeffa Bezosa.

To je mnoštvo od gotovo 170 satelita koji će osigurati komunikaciju između vlada EU-a i otvoriti nove širokopojasne komercijalne usluge u nepokrivenim područjima između 2025. i 2027.

Evropski odgovor

Sigurnost tih komunikacija temeljit će se na naprednim tehnologijama šifriranja, uključujući kvantnu kriptografiju, metodu koja upotrebljava svojstva kvantne mehanike za zaštitu i prijenos podataka na način koji se ne može hakirati.

Vlade će imati koristi od tog svemirskog komunikacijskog sistema za usluge kao što su zaštita kritične infrastrukture, nadzor, podrška vanjskom djelovanju ili upravljanje krizama, čime će se poboljšati otpornost i suverenitet EU-a.

“IRIS2 će biti evropski odgovor na konstelacije u niskoj orbiti Zemlje koje postaju budućnost telekomunikacija”, rekao je Franco Ongaro, dužnosnik italijanskog aeronautičkog i vojnog konglomerata Leonardo.

U centar Fucino bit će uloženo 50 miliona eura, a otvorit će se 200 novih radnih mjesta.

Izvor: Agencije