Četvero astronauta krenulo put ISS-a

Michael Barrat je jedini astronaut iz posade koji je već bio na ISS; ovo je prvo svemirsko putovanje za Matthewa Dominicka i Jeanette Epps, kao i za Aleksandra Grebenkina.

Astronauti će tokom šest mjeseci boravka imati zadatak da izvedu više od 200 naučnih eksperimenata (Joe Skipper / Reuters)

Četvero astronauta, troje američkih i jedan ruski, poletjeli su svemirskom raketom Falcon-9 iz američke savezne države Floride na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), gdje će ostati pola godine.

Raketa kompanije SpaceX poletjela je rano jutros po srednjoevropskom vremenu iz svemirskog centra Kennedy na Floridi, prenosi AFP.

Raketi je trebalo devet minuta da od polijetanja uđe u orbitu. Polijetanje astronauta prvobitno je bilo zakazano za subotu, ali je odgođeno za 24 sata zbog nepovoljnog vremena.

Amerikanac Michael Barrat je jedini astronaut iz posade koji je već bio na ISS. Međutim, ovo je prvo svemirsko putovanje za drugo dvoje Amerikanca – Matthewa Dominicka i Jeanette Epps, kao i za Rusa Aleksandra Grebenkina.

Jedan od rijetkih primjera saradnje SAD-a i Rusije

Astronauti će tokom šest mjeseci boravka imati zadatak da izvedu više od 200 naučnih eksperimenata.

NASA i ruska svemirska agencija Roskosmos, koje zajedno upravljaju ISS-om, uspostavile su program razmjene astronauta, pri čemu svako od njih naizmjenično prevozi po jednog člana posade iz druge zemlje.

Taj program je održan uprkos ratu u Ukrajini, a ISS je sada jedan od rijetkih primjera saradnje Washingtona i Moskve.

Izvor: Agencije