Bosch: Potrebna desetljeća do pune elektrifikacije cestovnog saobraćaja

Elektrifikacija tržišta je u razvoju i proizvođači automobila sada govore da će pretvaranje trajati duže nego što se prije očekivalo.

Određena vozila se ne mogu elektrificirati (Claudia Greco / Reuters)

Njemčki Bosch, ključni dobavljač za automobilski sektor, vjeruje da će vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem biti potrebna najmanje 35 godina prije nego što se dovrši elektrifikacija cestovnog saobraćaja.

Kad bi se cjelokupna globalna proizvodnja od 90 miliona vozila odmah preuredila [u proizvodnju električnih automobila], bilo bi potrebno 16 godina da se promijeni cijela ‘flota’, naveo je Stefan Hartung, izvršni direktor inženjerske grupe u Boschu, u tekstu objavljenom na portalu The Pioneer.

Međutim, u stvarnosti će se i dalje proizvoditi motori s unutrašnjim sagorijevanjem, koji će morati biti zamijenjeni, prenosi Hina.

“Treba dvostruko više vremena, najmanje 30 do 35 godina, da se elektrificiraju svi automobili diljem svijeta”, rekao je Hartung.

Potrebne inovacije

Dodao je da se, osim toga, određena vozila ne mogu elektrificirati i da će se tehnologija unutarnjeg sagorijevanja morati nastaviti proizvoditi u Njemačkoj.

“Ne možete prisiliti kupce izvan Evrope da je ne koriste”, rekao je Hartung.

Napomenuo je i da su potrebne inovacije kojih još nema, a kao primjer je naveo poljoprivredna vozila. Kombajni rade do 12 sati dnevno sa snagom od 250 do 300 kilovata.

“S baterijom potrebnom za to, vozilo bi vjerovatno potonulo u zemlju”, rekao je.

Hartung je dodao i da je elektrifikacija tržišta u razvoju i da proizvođači automobila sada govore da će pretvorba trajati duže nego što se prije očekivalo.

Međutim, odbacio je da je Evropska unija postavila prebrzi cilj.

“Kod klimatskih ciljeva bilo je važno da se postavi cilj”, rekao je.

Izvor: Agencije