Polijetanje letjelice sa posadom ka Međunarodnoj svemirskoj stanici odgođeno za 24 sata

Kapsula Dragon, koja bi trebalo da preveze astronaute i koja je postavljena na vrh rakete, već je korištena u četiri ranija leta za prijevoz astronauta.

Raketa Falcon 9 spremna je za polijetanje s Floride (Joe Skipper/Reuters)

Polijetanje rakete Falcon 9 američke kompanije SpaceX ka Međunarodnoj svemirskoj stanici pomjereno je za jedan dan zbog vremenskih uvjeta, saopćio je operator, prenosi Beta.

Let koji je prvobitno predviđen za 23.16 po lokalnom vremenu u subotu (5.16 u nedjelju po srednjeevropskom vremenu) iz Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi, odgođen je zbog snažnog vjetra, saopćio je SpaceX.

Let, dio uobičajene rotacije posada Međunarodne svemirske stanice (MSS), prvobitno je planiran za 22. februar, pa je bio odgođen.

Kapsula Dragon, koja bi trebalo da preveze astronaute i koja je postavljena na vrh rakete, već je korištena u četiri ranija leta za prijevoz astronauta.

Četiri putnika su ovog puta članovi Posade-8 (Crew-8), osme misije redovne rotacije koju privatna svemirska kompanija SpaceX obavlja za američku svemirsku agenciju NASA od 2020. godine.

Amerikanacu Michaelu Barrattu, jedinom astronautu iz grupe Crew-8, koji je već bio na Međunarodnoj svemirskoj stanici, ovo će biti treći boravak.

Druga dva američka astronauta Matthew Dominick i Jeanette Epps, kao i ruski astronaut Aleksander Grebjonkin idu na MSS prvi put.

Američko-ruska saradnja

NASA i ruska svemirska agencija Roskosmos, koji zajedno upravljaju Međunarodnom svemirskom stanicom, uspostavili su program razmjene astronauta, tako da na smjenu svaka prevozi po jednog člana posade iz druge zemlje.

Program je zadržan uprkos ratu u Ukrajini i MSS je sada jedan od rijetkih programa u kome još sarađuju Washington i Moskva.

Članovima Posade-8 (Crew-8) pridružiće se još sedam astronauta koji su već na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Oni će provesti nekoliko dana zajedno sa četiri člana prethodne posade “Crew-7”- Amerikankom, Dancem, Japancem i Rusom, kada će se oni vratiti na Zemlju svojom odvojenom kapsulom Dragon.

Posada-8 bi trebalo da tokom šestomjesečnog boravka na svemirskoj stanici izvede više od 200 naučnih eksperimenata. Posade se stalno smjenjuju na Međunarodnoj svemirskoj stanici posljednje 23 godine.

Prve godine od postavljanja svemirske stanice bile su posvećene njenoj izgradnji, a sada astronauti mogu da se više posvete nauci.

Izvor: Agencije