Eksplozija će stvoriti blistavu zvijezdu vidljivu nekoliko noći

Eksplozija u sistemu T Coronae Borealis, koja se dešava jednom u životu, izgledat će kao nova zvijezda koja žarko sjaji na noćnom nebu, prije nego ponovo izblijedi i iščezne narednih 80 godina.

Nije lako predvidjeti kada će događaj uslijediti, ali se smatra da bi se mogao dogoditi bilo kada do septembra (NASA, ESA, NRAO / AUI / NSF and G. Dubner (University of Buenos Aires) via Reuters - Ilustracija)

Nebeski ples između dvije zvijezde udaljene 3.000 svjetlosnih godina rezultirat će tako jarkom eksplozijom koja će se danima moći vidjeti golim okom, najavili su astronomi sa Univerziteta Nottingham Trent.

Eksplozija u sistemu T Coronae Borealis, koja se dešava jednom u životu, izgledat će kao nova zvijezda koja žarko sjaji na noćnom nebu, prije nego ponovo izblijedi i iščezne narednih 80 godina, prenosi Hina.

Profesor Daniel Brown objašnjava da je taj nebeski događaj naziva ‘nova’, kada se blještavost zvijezde ubrzano pojačava.

Po njegovim riječima, nije lako predvidjeti kada će taj događaj uslijediti, ali smatra da bi se mogao dogoditi bilo kada u razdoblju od sada pa do septembra mjeseca.

Nova zvijezda na nebu

“Čeka nas poslastica, vidjet ćemo takozvanu novu zvijezdu na nebu”, rekao je Brown i ističe da T Coronae Borealis nije u stvari jedna zvijezda, već se radi o dvije zvijezde koje kruže jedna oko druge.

“Ono što taj par čini tako izuzetnim je da svako malo tako jako pojača svoju svjetlost te nam postaje lako vidljiva”, rekao je astronom.

Masivnija zvijezda u tom paru je bijeli patuljak koji u volumenu velikom poput naše Zemlje može imati istu masu kao naše Sunce, rekao je Brown. Suputnik u tom paru je ostarjeli crveni div koji se širio i svoj materijal odlagao na bijelog patuljka.

“Otprilike svakih 80 godina bijeli patuljak prikupi dovoljno materijala da se zapali u termonuklearnoj eksploziji i snažno pojača svoju svjetlost”, rekao je Brown.

“Sada je vrijeme za još jednu takvu eksploziju za T Coronae Borealis čija će se svjetlost s 11mag, jedva vidljiva teleskopom na tamnom nebu, povećati na 2mag, usporedivo sa zvijezdama u sistemu Pluga, te će se moći vidjeti golim okom čak i na zagađenom nebu. ‘Nova’ će postati vidljiva u blizini zviježđa Herkula”.

Astronomi objašnjavaju da su te ‘nove’, u suštini, poput hidrogenskih bombi.

Izvor: Agencije