Hashtag #od_Gaze_do_Jordana kao poziv na demonstracije

Neki korisnici društvenih mreža iz Jordana odgovorili su na hashtag koji su pokrenuli aktivisti iz Gaze, pozivajući na nastavak protesta.

Hashtag #od_Gaze_do_Jordana pokrenuli su aktivisti iz Gaze kako bi motivirali Jordance da nastave s protestima (Društvene mreže)

“Vaš glas se čuje u cijeloj Gazi”, riječi su kojima su aktivisti u Gazi odgovorili na demonstracije Jordanaca četiri dana zaredom u blizini Izraelske ambasade u glavnom gradu Ammanu s ciljem osude izraelske agresije na Pojas Gaze, uzvikujući slogane podrške Hamasu i njegovim vođama te zahtijevajući prekid normalizacije odnosa s Izraelom i podršku palestinskom otporu.

Aktivisti iz Pojasa Gaze pokrenuli su hashtag #od_Gaze_do_Jordana, pozivajući Jordance da intenziviraju demonstracije koje su počeli u Ammanu, da iskru prošire na arapske prijestolnice i Zapadnu obalu kako bi prenijeli njihov glas o opsadi i gladi u Gazi koja traje više od pet mjeseci.

Mnogi aktivisti iz Gaze učestvovali su u objavljivanju i dijeljenju hashtaga, među kojima je i novinar Emad Ghaboun, koji je u svom postu napisao: “Ovo nije poruka zahvalnosti. Ovo je samo za ljude u Gazi da kažu demonstrantima u jordanskim gradovima i arapskim prijestolnicama da se njihov glas čuje”. Na kraju je stavio hashtag #od_Gaze_do_Jordana.

Protesti u Ammanu

Drugi su rekli da su aktuelni protesti u Ammanu “ponovno poslali u svijet nadahnuće koje djeluje kao važan faktor za pobjedu naroda Gaze te su postali nada onih koji su opterećeni ranama i raseljavanjem”.

Neki korisnici društvenih mreža iz Jordana odgovorili su na hashtag koji su pokrenuli aktivisti iz Gaze, pozivajući na nastavak protesta i danas.

“Mladi pozivaju na masovni narodni ustanak kako bi opkolili ambasadu okupacije kao i sve luke i puteve koji vode do nje”, napisao je jedan od njih.

Nekoliko dana uzastopno hiljade Jordanaca protestovale su u blizini Izraelske ambasade u glavnom gradu Jordana, osuđujući izraelski rat u Gazi, te uzvikujući slogane podrške otporu u opkoljenom palestinskom pojasu.

Jordanske snage sigurnosti spriječile su demonstrante da stignu do ambasade postavljanjem gustog sigurnosnog obruča na ulazima u nju. Učesnici su skandirali podršku palestinskom otporu i podizali transparente sa osudom genocida koji Izrael provodi u Gazi.

Izvor: Al Jazeera i agencije