‘Astročešalj’ bi mogao pomoći u otkrivanju planeta sličnih Zemlji

‘Astročešljevi’ mogu da otkriju male varijacije u svjetlosti zvijezde nastale kruženjem egzoplaneta (onih izvan našeg solarnog sistema) potencijalno otkrivajući onu koja je slična Zemlji.

Tehnologija se razvija za ekstremno veliki teleskop (ELT) čija izgradnja je u toku u pustinji Atacama u Čileu (Pedro Puente Hoyos / EPA-EFE - Ilustracija)

Nove planete slične Zemlji mogle bi uskoro biti otkrivene nakon što su naučnici napravili tehnološki boom izumom “astročešlja” koji može analizirati plavo-zelenu svjetlost koju emitiraju zvijezde.

“Astročešljevi” mogu otkriti male varijacije u svjetlosti zvijezde, nastale kruženjem egzoplaneta (onih izvan našeg solarnog sistema) potencijalno otkrivajući onu koja je slična Zemlji, javlja Sky News.

Oni su, uglavnom, ograničeni na zeleno-crveni dio svjetlosnog spektra, ali novi sistem nudi priliku da se otkrije još više tajni svemira.

Prekretnicu su napravili fizičari sa Univerziteta Heriot-Watt u Edinburgu i Univerziteta Cambridge.

“Ovo je zaista uzbudljiv razvoj koji će nam omogućiti da proučavamo manje planete na dužim orbitama nego ikada ranije s ciljem da otkrijemo prvu planetu nalik Zemlji koja kruži oko obližnje zvijezde nalik Suncu”, rekla je Samantha Thompson s Cambridgea.

Tehnologija za ekstremno veliki teleskop

Profesor s Heriot-Watta, Derryck Reid rekao je da je svjetlost kraće talasne dužine koju novi sistem može ispitati, “bogata karakteristikama atomske apsorpcije” interesantna za astronome.

“Naš novi pristup prvi put osigurava neprekidan niz optičkih markera od ultraljubičastog do plavo-zelenog koji služe kao precizna skala talasnih dužina u ovom dijelu spektra”, dodao je Reid.

Ta tehnologija se razvija za ekstremno veliki teleskop (ELT) čija izgradnja je u toku u pustinji Atacama u Čileu.

Teleskop će imati primarno ogledalo od 39 metara i bit će najveći teleskop za vidljivu i infracrvenu svjetlost na svijetu.

Britanski tim će, također, raditi na “astročešljevima” za teleskope u Južnoj Africi i na Kanarskim otocima, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije