TikTok pod istragom u SAD-u zbog sumnje u zaštitu podataka korisnika

Američki zastupnici i obavještajni zvaničnici već dugo smatraju da bi Kineska vlada mogla koristiti TikTok da dođe do podataka američkih korisnika ili utječe na Amerikance.

Američka administracija do danas nije pokazala nijedan dokaz da TikTok zloupotrebljava podatke korisnika (Kevin Frayer / Getty Images)

Američka Federalna komisija za trgovinu je počela istragu nad društvenom mrežom TikTok zbog sumnje u zaštitu podataka korisnika što bi moglo dovesti i do sudskog postupka protiv te kompanije.

Komisija provjerava da li dio federalnog zakona SAD-a o zaštiti potrošača, koji zabranjuje navodnu „nepoštenu i obmanjujuću“ poslovnu praksu TikToka, krši time što samo poriče da pojedinci u Kini imaju pristup podacima američkih korisnika te društvene mreže, javlja AP.

Provjerava se i je li TikTok eventualno prekršio i federalni Zakon o zaštiti privatnosti djece na internetu.

Još jedna u nizu pravnih bitaka

Ta istraga je najnovija u nizu pravnih bitaka te kompanije koja je potpuno u vlasništvu kineskog kapitala.

TikTok je i na meti prijedloga federalnog zakona, usvojenog nedavno u Predstavničkom domu Kongresa, koji bi mogao dovesti do zabrane te društvene mreže u SAD-u, ukoliko kompanija ne prekine sve veze sa svojim kineskim vlasnikom, kompanijom ByteDance.

Američki zastupnici i obavještajni zvaničnici smatraju da bi Kineska vlada mogla koristiti TikTok da dođe do podataka američkih korisnika ili utječe na Amerikance. Američka administracija do danas nije pokazala nijedan dokaz da se to ikada dogodilo, prenosi Beta.

Izvor: Agencije