Osnivač FTX-a osuđen na 25 godina zbog prevare od više milijardi dolara

Sam Bankman-Fried je osuđen jer je kroz kompaniju FTX, koja se bavila trgovinom kriptovaluti, od klijenata ukrao osam milijardi dolara.

Porota suda na Manhattanu je u novembru prošle godine proglasila Bankmana krivim po sedam tačaka (Amanda Perobelli / Reuters)

Sud u New Yorku osudio je osnivača propale kripto berze FTX Sama Bankman-Frieda na 25 godina zatvora zbog toga što je od klijenata ukrao osam milijardi dolara kroz kompaniju FTX koja se bavila trgovinom kriptovaluti.

Sudija Lewis Kaplan donio je presudu nakon što je odbio argumente Bankmanovih advokata da, uprkos bankrotu FTX-a, novac nije izgubljen, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“On je znao da radi nešto što je pogrešno. Znao je da je to kriminal i žali zbog pogrešne odluke, zbog koje je uhvaćen”, rekao je Kaplan.

Nije pokazao kajanje

Kaplan je rekao da Bankman-Fried nije pokazao kajanje.

“Postoji rizik da bi ovaj čovjek mogao biti u poziciji napraviti nešto vrlo loše u budućnosti. I to uopće nije trivijalni rizik”, dodao je.

Porota suda na Manhattanu je u novembru prošle godine proglasila Bankmana krivim po sedam tačaka za prevaru i zavjeru izazivajući kolaps kompanije FTX 2022. godine u, kako su tužioci nazvali, jednoj od najvećih finansijskih prevara u historiji SAD-a.

Izvor: Agencije