WHO: Svako šesto dijete žrtva cyber-zlostavljanja

Otprilike jedan od osam školaraca od 11 do 15 godina odgovorio je da je već maltretirao nekoga u digitalnom prostoru.

Nasilje na internetu posebno je značajno poraslo u odnosu na prethodni izvještaj 2018. (Paul Miller / EPA)

Svako šesto školsko dijete žrtva je kibernetičkog zlostavljanja, navodi se u drugom izvještaju o zdravstvenom ponašanju djece školske dobi (HBSC) Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koje je objavljeno u Kopenhagenu.

Nasilje na internetu posebno je značajno poraslo u odnosu na prethodni izvještaj 2018. Novi izvještaj odnosi se na podatke za period od 2018. do 2022. godine, prenosi Hina.

Gotovo 15 posto učenika već je doživjelo kibernetičko zlostavljanje. Udio žrtava među dječacima porastao je s 12 posto u izvještaju za 2018. na 15 posto, a među djevojčicama s 13 na 16 posto.

Otprilike jedan od osam školaraca od 11 do 15 godina odgovorio je da je već maltretirao nekoga u digitalnom prostoru.

Dok je 11 posto dječaka u izvještaju za 2018. izjavilo da su nekoga maltretirali u digitalnom prostoru, ta je brojka sada porasla na 14 posto. Kod djevojčica je zabilježen porast sa sedam na devet posto.

Izvještaj se fokusirao na obrasce zlostavljanja i nasilja među djecom i mladima. U studiji je sudjelovalo više od 279.000 ispitanika. U HBSC studiji svake četiri godine sudjeluju mladi od 11 do 15 godina.

Zlostavljanje u školama

Posljednje istraživanje 2021/22. provedeno je u 44 zemlje i regije u Evropi, centralnoj Aziji i Kanadi.

Prema izvještaju, broj slučajeva zlostavljanja u školama općenito je ostao relativno stabilan. Gotovo 11 posto učenika reklo je da su bili zlostavljani u školi, dok je šest posto izjavilo da su nekoga zlostavljali u školi. Takvo ponašanje bilo je češće kod dječaka (osam posto) nego kod djevojčica (šest posto).

Jedan od deset mladih ljudi već je bio uključen u fizičke prepirke, s jasnom razlikom među spolovima: 14 posto dječaka u usporedbi sa šest posto djevojčica.

“Ovaj je izvještaj poziv na buđenje svima nama kako bi ukazali na zlostavljanje i nasilje kada god i gdje god se dogodilo”, izjavio je dr. Hans Henri P. Kluge, regionalni direktor WHO-a za Evropu.

“Budući da mladi provode do šest sati na internetu svaki dan, čak i male promjene u stopama zlostavljanja i nasilja mogu imati duboke implikacije na zdravlje i dobrobit hiljada njih”, dodao je.

Izvor: Agencije