Prva Bjeloruskinja stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu

Marina Vasilevska, prva bjeloruska astronautkinja u historiji, na ISS je poletjela s američkom kolegicom Tracy C. Dyson i iskusnim ruskim astronautom Olegom Novickim.

Dok je Vasilevska prvi put u svemiru, njene kolege već su nekoliko puta bile na ISS-u (Yuri Kochetkov / EPA)

Ruska svemirska letjelica Sojuz, u kojoj su se nalazile astronautkinje iz SAD-a i Bjelorusije te njihov kolega iz Rusije, uspješno je sletjela na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Američka astronautkinja Tracy C. Dyson, njen iskusni ruski kolega Oleg Novicki i Marina Vasilevska – prva bjeloruska astronautkinja u historiji, poletjeli su s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Prvobitno zakazano za četvrtak, polijetanje je u posljednjem trenutku iz tehničkih razloga bilo odgođeno za subotu.

Na ISS-u su se pridružili američkim i ruskim astronautima. Dyson je tamo treći put i ukupno će provesti pola godine, Novicki je na stanici četvrti put, a Vasilevska će na ISS-u provesti 12 dana, javlja AP.

Jedno od rijetkih područja saradnje

Svemirska stanica, koja je služila kao simbol međunarodne saradnje poslije hladnog rata, sada je jedno od posljednjih područja saradnje Rusije i Zapada nakon agresije na Ukrajinu.

NASA i njeni partneri se nadaju da će nastaviti raditi na stanici do 2030. godine.

Letjelice Sojuz su dugo bile jedini način da se stigne do Međunarodne svemirske stanice, a već nekoliko godina prijevoz obavlja i američka privatna kompanija SpaceX. Sve to nije umanjilo ambicije Rusije koja bi da svoje učešće na ISS-u okonča iduće godine i da se koncentrira na izgradnju svoje svemirske stanice, prenosi Beta.

Izvor: Agencije