Bloomberg: Kineski BYD pokreće rat cijenama električnih automobila

BYD je snizio cijene za više od 100 svojih električnih i hibridnih modela u okviru marketinške kampanje ‘Struja je jeftinija od nafte’.

BYD koristi svoju prednost u profitabilnosti da napadne tržište, smatra Bill Russo, šef konsultantske kompanije Automobility Ltd. (Bobby Yip / Reuters)

Kineski proizvođač električnih automobila BYD pokrenuo je kampanju sniženja cijena da bi povećao pritisak na svoje konkurente kao što su Toyota ili Volkswagen, a najpristupačniji modeli mogu se nabaviti za manje od 9.220 eura.

Kako prenosi Bloomberg, BYD je snizio cijene za više od 100 svojih električnih i hibridnih modela u okviru marketinške kampanje „Struja je jeftinija od nafte“.

Električni automobil Seagull je pojeftinio za pet posto i prodaje se za 69.800 kineskih juana, odnosno za 8.850 eura.

Još jedna runda u ratu cijena

Električna limuzina Qin Plus, jedan od najprodavanijih modela kompanije BYD, sada je jeftinija za 20 posto i pala je na 79.800 juana, to jest za oko 10.000 eura.

Prosječna cijena električnog automobila u Sjedinjenim Američkim Državama iznosi oko 55.300 eura.

„Ovo je još jedna runda u ratu cijena, BYD koristi svoju prednost u profitabilnosti da napadne tržište“, smatra Bill Russo, šef šangajske konsultantske kompanije Automobility Ltd.

Izvor: Agencije