Na Floridi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Pristalice zakona navode da će zakon zaustaviti štetne efekte društvenih mreža na djecu, dok kritičari tvrde da krši zaštitu slobode govora.

Kompanija Meta, u čijem vlasništvu su društvene mreže Facebook i Instagram, usprotivila se usvajanju zakona (Dado Ruvić/ Ilustracija / Reuters)

Guverner Floride Ron DeSantis potpisao je zakon kojim se djeci mlađoj od 14 godina zabranjuje pristup društvenim mrežama i kojim se za djecu uzrasta 14 i 15 godina traži saglasnost roditelja kako bi koristili te platforme.

Pored toga, zakon nalaže da se ugase postojeći nalozi djece mlađe od 14 godina, kao i djece stare 14 i 15 godina koji nemaju saglasnost roditelja, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Prethodno je DeSantis uložio veto na prijedlog zakona kojim bi se svoj djeci mlađoj od 16 godina zabranilo korištenje društvenih mreža, dok u izmjenjenoj verziji roditelji djece uzrasta 14 i 15 godina mogu da daju saglasnost da ona koriste društvene mreže.

Pristalice zakona navode da će on zaustaviti štetne efekte društvenih mreža na dobrobit djece koja pretjerano koriste takve platforme i kao rezultat toga mogu doživjeti anksioznost, depresiju i druge mentalne bolesti.

S druge strane, kritičari zakona tvrde da usvojeni prijedlog krši zaštitu slobode govora i da roditelji, a ne vlada, treba da donose odluke o tome da li će djeca koristiti društvene mreže.

Protivljenje Mete

Prijedlog zakona ne navodi konkretne platforme društvenih medija, ali navodi da se odnosi na web-stranice koji promovišu “beskonačno skrolanje”, prikazuju metriku “reakcija” kao što su lajkovi, sadrže videosnimke sa automatskom reprodukcijom i imaju funkciju streaminga i push obavještenja.

Kompanija Meta, u čijem vlasništvu su društvene mreže Facebook i Instagram, usprotivila se usvajanju zakona, uz obrazloženje da će navodno ograničiti roditeljsku diskreciju.

Iz Mete je saopćeno da kompanija podržava federalni zakon koji propisuje da roditelji moraju da daju dozvolu svojoj djeci prije nego što ona preuzmu aplikacije društvenih mreža na svoje telefone.

U martu 2023. godine, Utah je postala prva američka savezna država koja je usvojila zakon koji reguliše pristup djece društvenim mrežama.

Izvor: Agencije