Američka administracija će Intelu dati 20 milijardi dolara

‘Omogućit ćemo da se proizvodnja naprednih poluvodiča nakon 40 godina vrati u SAD. Ako smo ih u SAD-u izumili, onda ih u SAD-u treba i proizvoditi’, rekao je američki predsjednik.

Historijska izdvajanja pokazuju da Bidenova administracija polaže velike nade u Intel (Kevin Lamarque / Reuters)

Američki predsjednik Joseph Biden objavio je da će proizvođaču čipova Intelu dodijeliti gotovo 20 milijardi dolara bespovratnog novca i zajmova za proizvodnju čipova.

Biden je objavio preliminarni sporazum o 8,5 milijardi dolara bespovratnog novca i do 11 milijardi dolara zajmova Intelu u Arizoni gdje će dio novca biti uložen u gradnju dvije nove i modernizaciju postojeće tvornice, prenosi Reuters.

Pandemija je izazvala akutnu nestašicu poluvodiča budući da su tvornice zatvorene i to je podiglo cijene, rekao je Biden i dodao da je zato odlučio da treba ulagati u SAD-u.

„Omogućit ćemo da se proizvodnja naprednih poluvodiča nakon 40 godina vrati u SAD“, rekao je predsjednik. „Ako smo ih u SAD-u izumili, onda ih u SAD-u treba i proizvoditi“.

Ulaganje među najvećim u historiji sektora

Ministrica trgovine Gina Raimondo izjavila je ranije da planirani sporazum predviđa ulaganje koje spada među najveća u historiji sektora. Administracija želi programom subvencija podići američki udio u proizvodnji naprednih čipova do 2030. godine s nula na 20 posto.

Historijska izdvajanja pokazuju da Bidenova administracija polaže velike nade u Intel u okviru zakona o CHIPS-u i nauci iz 2022. godine, koji bi uz podršku 52,7 milijardi dolara trebao povećati domaću proizvodnju poluvodiča.

Cilj zakona je smanjiti ovisnost o Kini i Tajvanu budući da je udio globalnih kapaciteta proizvodnje poluvodiča u SAD-u pao s 37 posto u 1990. na 12 posto u 2020. godini, prema podacima udruženja proizvođača.

Zakonodavci su upozorili da je ovisnost SAD-a o čipovima tajvanskog TSMC-a riskantna budući da Peking Tajvan smatra kineskim teritorijem i da pridržava pravo upotrebe sile kako bi ga ponovno preuzela.

Dobra vijest za Intel

Ulaganje je dobra vijest za Intel koji je u januaru prognozirao da bi mu prihod u prvom tromjesečju mogao biti slabiji no što tržište očekuje zbog neizvjesne potražnje za čipovima za tradicionalne servere i kompjutere.

Osim projekata u Arizoni, osigurana bespovratna sredstva pomoći će Intelu i s financiranjem projekata u Ohiju, Novom Meksiku i Oregonu.

Očekuje se da će proizvođač čipova dobiti i 3,5 milijardi dolara od Ministarstva trgovine za jačanje sigurnosti u pogonima u Arizoni u kojima proizvodi osjetljive čipove za vojsku.

Intel je posljednja u nizu kompanija kojima su obećane subvencije. Očekuje se da će Bijela kuća u idućem sedmicama najaviti subvencije i za južnokorejski Samsung i tajvanski TSMC, prenosi Hina.

Izvor: Agencije