Ministarstvo pravde SAD-a tužilo Apple zbog monopola na tržištu pametnih telefona

Apple koristi svoj monopol ‘da izvuče više novca od potrošača, programera, kreatora sadržaja, umjetnika, izdavača, malih preduzeća i trgovaca’, tvrde tužioci.

'Apple potkopava aplikacije, proizvode i usluge koje bi inače učinile korisnike manje zavisnim od njihovih iPhonea', navodi se u saopštenju američkog Ministarstva pravde (REUTERS/Aly Song/File Photo)

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država tužilo je u četvrtak američku kompaniju Apple zbog navodnog monopola na tržištu pametnih telefona.

Dugo očekivana tužba dolazi nakon višegodišnjih tvrdnji kritičara da Apple nanosi štetu konkurenciji zbog restriktivnih uvjeta svoje prodavnice aplikacija, visokih naknada i strogo kontroliranog pristupa svom hardveru i softveru, prenosi Tanjug CNN.

“Apple potkopava aplikacije, proizvode i usluge koje bi inače učinile korisnike manje zavisnim od njihovih iPhonea”, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva pravde.

‘Izvlačenja novca’

Prema navodima tužioca, Apple koristi svoj monopol “da izvuče više novca od potrošača, programera, kreatora sadržaja, umjetnika, izdavača, malih preduzeća i trgovaca”.

Naprimjer, Apple omogućava korisnicima iPhonea da bez problema šalju visokokvalitetne fotografije i video zapise jedni drugima, ali multimedijalni sadržaji koji stižu putem telefona sa operativnim sistemom Android su sporiji i lošijeg kvaliteta.

Tužilac tvrdi da je Apple koristio kontrolu nad operativnim sistemom iOS koji se koristi u iPhoneima da blokira inovativne nove aplikacije i usluge streaminga u oblaku (cloudu), kao i da je namjerno ograničio mogućnost povezivanja konkurentskih pametnih satova sa iPhone uređajima.

Apple je u saopštenju odbacio navode iz ove tužbe i smatra da bi ona postavila “opasan presedan” koji bi dozvolio vladama da se miješaju u dizajniranje tehnologija, prenosi CNBC.

Izvor: Agencije