Američka kompanija nudi let za praćenje pomračenja Sunca

Oni koji zakupe let trebali bi se voziti direktno putanjom totalnog pomračenja, pri čemu će Mjesec potpuno zakloniti Sunce i trenutno bacati sjenku na određene dijelove SAD-a.

Cijena sata leta iznosi 8.000 dolara (B Mathur / Reuters)

Povodom predstojećeg pomračenja Sunca u aprilu, privatna aviokompanija Jet Access nudi posmatranje tog fenomena s neba po cijeni do 8.000 dolara na sat.

Oni koji zakupe taj let trebali bi se voziti direktno putanjom totalnog pomračenja, pri čemu će Mjesec potpuno zakloniti Sunce i trenutno bacati sjenku na određene dijelove Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Newsweek.

Jet Access ima specijalne pakete za one koji traže izuzetnu tačku posmatranja pomračenja, a Corrie Bennett, potpredsjednica za marketing u toj kompaniji, kaže da klijenti mogu da prilagode svoje putovanje putanjom pomračenja.

Očekuje se izuzetno gust promet

Ona je istakla i da američka Federalna uprava za zrakoplovstvo (FAA) očekuje izuzetno gust promet tokom pomračenja, pa je pozvala zainteresirane da što prije rezerviraju termine tog charter operatera.

Kako bi osigurala bezbjedno iskustvo, kompanija navodi da će putnicima osigurati naočale za posmatranje prirodnog fenomena.

Newsweek napominje da je ovaj veoma rijedak događaj ujedno i posljednja prilika za posmatranje potpunog pomračenja Sunca iznad SAD-a u naredne dvije decenije.

Izvor: Agencije