Rusko-američka posada noćas polijeće iz Floride ka Međunarodnoj svemirskoj stanici

Kapsula Dragon sa astronautima, na vrhu rakete Falcon-9, već je korištena za četiri prethodne misije sa posadom.

Ljudi gledaju kako SpaceX-ova svemirska letjelica nove generacije polijeće sa lansirne rampe kompanije Boca Chica na probnom letu bez posade, što se vidi sa ostrva South Padre, blizu Brownsvillea, Teksas, SAD, 18. novembra 2023. (REUTERS/Go Nakamura)

Tri američka astronauta i jedan ruski kosmonaut trebalo bi da polete kasno večeras ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), u okviru uobičajene rotacije posada, prenosi Beta.

Polijetanje svemirske rakete Falcon-9 kompanije SpaceX zakazano je za 23:16 po lokalnom vremenu (4:16 rano ujutro po srednje-evropskom vremenu) iz svemirskog centra Kenedy, u američkoj saveznoj državi Florida.

Međutim, polijetanje bi moglo da bude odloženo zbog vremenskih prilika, za koje se procjenjuje da su samo oko 40 posto povoljni za lansiranje.

Kapsula Dragon sa astronautima, na vrhu rakete Falcon-9, već je korištena za četiri prethodne misije sa posadom.

Ta kapsula ovog puta ima četiri putnika koji su članovi osme posade, redovne rotacione misije koju je SpaceX osigurao za Američku svemirsku agenciju (NASA).

Rijetka saradnja Washingtona i Moskve

Amerikanac Michael Barrat je jedini astronaut posade koji je već bio na ISS-u.

Međutim, to će biti prvo svemirsko putovanje za druga dva Amerikanca – Matthewa Dominicka i Jeanette Epps, kao i za Rusa Aleksandra Grebionkina.

NASA i ruska svemirska agencija Roskosmos, koje zajedno upravljaju ISS-om, uspostavile su program razmjene astronauta, pri čemu svaki naizmjenično prevozi po jednog člana posade iz druge zemlje.

Taj program je održan uprkos ratu u Ukrajini, a ISS je sada jedan od rijetkih primjera saradnje Washingtona i Moskve.

Astronauti će tokom šest mjeseci boravka imati zadatak da izvedu više od 200 naučnih eksperimenata.

Izvor: Agencije