OpenAI s kompanijom Figure radi na projektu humanoidnog robota

Figure želi svoje robote staviti u komercijalnu upotrebu što je prije moguće, rekao je Brett Adcock, osnivač i izvršni direktor kompanije.

Na humanoidnim robotima već nekoliko godina radi i kompanija Boston Dynamics, kao i tehnološki milijarder Elon Musk (Ali Haider / EPA)

OpenAI, tvorac chatbota ChatGPT, planira u saradnji s robotičkom kompanijom Figure svoj softver umjetne inteligencije razviti za humanoidne robote koji mogu hodati uspravno i izvoditi složene pokrete mehaničkim rukama.

Softver OpenAI-ja obučen je na osnovu velike količine podataka, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Figure je nedavno u snimku demonstrirao kako prototip robota te kompanije priprema šoljicu kafe pomoću aparata za kapsule. To uključuje fine pokrete uzimanja kapsule i njena umetanja u aparat za kafu.

Prema Figureu, robot je to naučio u roku od 10 sati.

Razvoj humanoidnih robota

Na humanoidnim robotima već nekoliko godina radi i kompanija Boston Dynamics, koja je danas u vlasništvu južnokorejskog proizvođača automobila Hyundai.

Također, tehnološki milijarder Elon Musk razvija robota koji hoda uspravno pod nazivom Optimus u Tesli, proizvođaču električnih automobila na čijem je čelu.

Figure želi svoje robote staviti u komercijalnu upotrebu što je prije moguće, rekao je Brett Adcock, osnivač i izvršni direktor kompanije.

Bivši zaposlenici Boston Dynamicsa i Tesle također su aktivni u kompaniji.

Izvor: Agencije