IEA: Zbog sušnog ljeta porasle emisije CO2 iz proizvodnje energije

U SAD-u, Kini i drugim zemljama hidroelektrane su mogle isporučivati ​​manje električne energije zbog ekstremne suše, zbog čega je bilo potrebno koristiti fosilna goriva, objavila je IEA.

IEA navodi da su potrebni veći međunarodni napori za poticanje ulaganja u čistu energiju u zemljama u razvoju (Francis R. Malasig / EPA)

Globalne emisije CO2 iz proizvodnje energije porasle su na rekordan nivo prošle godine, dijelom zbog iznimno sušnog ljeta, prema izvještaju Međunarodne agencije za energiju (IEA).

U Sjedinjenim Američkim Državama, Kini i drugim zemljama hidroelektrane su mogle isporučivati ​​manje električne energije zbog ekstremne suše, zbog čega je bilo potrebno koristiti fosilna goriva, objavila je IEA.

Čak 40 posto od 1,1 posto rasta emisije CO2 na 37,4 milijarde tona u 2023. uzrokovano je ograničenim hidroenergetskim kapacitetom. Emisije iz ugljena uglavnom su odgovorne za preostali porast, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Ipak, zahvaljujući širenju obnovljivih izvora energije, povećanje emisije CO2 u 2023. bilo je manje nego prijašnje godine, premda je potražnja za energijom rasla.

Uprkos rastu svojih privreda, industrijalizirane zemlje zabilježile su rekordan pad svojih emisija CO2 u 2023. Tome je pridonijela povećana upotreba obnovljive energije, prelazak s uglja na plin, veća energetska efikasnost i manja industrijska proizvodnja.

Ulaganja u čistu energiju

Prema IEA-i, 2023. je bila prva godina u kojoj je najmanje polovina proizvodnje električne energije u industrijaliziranim zemljama dolazila iz izvora s niskim emisijama kao što su obnovljivi izvori energije i nuklearna energija.

“Što je najvažnije, potrebni su nam mnogo veći napori kako bismo omogućili privredama u nastajanju i razvoju da povećaju ulaganja u čistu energiju”, rekao je Fatih Birol, direktor IEA-e.

Prema analizi IEA-e, upotreba čiste energije i dalje je koncentrirana u industrijaliziranim zemljama i Kini.

Prošle godine te su zemlje predstavljale 90 posto novih fotonaponskih pogona i vjetroelektrana u svijetu i 95 posto prodaje električnih vozila.

Zbog toga su potrebni veći međunarodni napori za poticanje ulaganja u čistu energiju u zemljama u razvoju, navela je agencija.

Izvor: Agencije