Studija: Samo sedam zemalja svijeta ispunjava kriterije WHO-a o kvalitetu zraka

Premda je zrak u svijetu općenito mnogo čišći nego što je bio u većem dijelu prošloga stoljeća, još postoje područja u kojima su razine onečišćenja posebno opasne.

Najzagađenije urbano područje na svijetu prošle je godine bio indijski Begusarai (REUTERS/Anushree Fadnavis)

Samo sedam zemalja ispunjava međunarodne standarde kada je posrijedi kvalitet zraka, a smrtonosno onečišćenje na nekim se područjima pogoršava zbog oporavka ekonomske aktivnosti i toksičnog utjecaja dima nastalog zbog velikih šumskih požara, pokazao je novi izvještaj IQAira, švicarske organizacije za mjerenje kvaliteta zraka, koja podatke dobiva s više od 30.000 stanica širom svijeta, prenosi Hina.

Od 134 zemlje i regije obuhvaćene izvještajem, samo njih sedam – Australija, Estonija, Finska, karipska Grenada, Island, Mauricijus i Novi Zeland ispunjavaju ograničenja o sićušnim česticama koje u zrak emitiraju automobili, kamioni i industrijski procesi, a navedena su u smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Velika većina zemalja ne ispunjava taj standard kada su posrijedi PM 2.5, fine lebdeće čestice promjera manjeg od 2,5 mikrometra, što je jedinica dužine jednaka jednoj hiljadinki milimetra.

Manja je od širine ljudske vlasi, a kad se udiše može prouzročiti niz zdravstvenih problema i u konačnici rezultirati smrću pojedinaca, stoji u izvještaju IQAira, prenosi Guardian.

Premda je zrak u svijetu općenito mnogo čišći nego što je bio u većem dijelu prošloga stoljeća, još uvijek postoje područja u kojima su razine onečišćenja posebno opasne.

Pakistan najzagađenija zemlja

U najzagađenijoj zemlji Pakistanu razine PM2.5 su 14 puta veće u odnosu na standarde Svjetske zdravstvene organizacije, pokazalo je izvješće IQAira, a Indija, Tadžikistan i Burkina Faso su sljedeće najzagađenije zemlje svijeta.

No, čak je i u bogatim zemljama koje se brzo razvijaju ugrožen ranije postignut napredak kada je posrijedi smanjenje onečišćenja zraka.

Dugo se smatralo da je zrak u Kanadi jedan od najčišćih u zapadnome svijetu, no prošle se godine ta zemlja svrstala među najgore zbog posljedica golemih šumskih požara koji su poharali zemlju.

U međuvremenu je tokom prošle godine poboljšanje kvaliteta zraka zamijećeno u Kini, no i taj se podatak izmijenio zbog oporavka ekonomske aktivnosti nakon pandemije COVID-19.

Izvještajem je utvrđeno povećanje razine PM2,5 od 6,5 posto.

Procjenjuje se da onečišćenje zraka godišnje ubije oko sedam miliona ljudi širom svijeta, više od AIDS-a i malarije zajedno.

U Indiji četiri najzagađenija grada

To najviše osjećaju zemlje u razvoju koje se oslanjaju na posebno prljava goriva za grijanje, rasvjetu i kuhanje u zatvorenom prostoru.

Najzagađenije urbano područje na svijetu prošle je godine bio indijski Begusarai, pokazao je šesti godišnji izvještaj IQAira. U Indiji se nalaze četiri najzagađenija grada na svijetu.

Istovremeno, većem dijelu zemalja u razvoju, posebice onima u Africi, nedostaju pouzdana mjerenja kvaliteta zraka.

Aidan Farrow, viši naučnik za kvalitet zraka u Greenpeace Internationalu smatra da posvuda u svijetu treba bolje i kvalitetnije pratiti kvalitet zraka.

“U 2023. onečišćenje zraka je i dalje predstavljalo globalnu zdravstvenu katastrofu, a globalni skup podataka IQAira je značajan podsjetnik na brojne nepravilnosti i nepravde, kao i potrebu za provedbom brojnih rješenja koja postoje za ovaj problem”, rekao je.

“Dijelimo atmosferski omotač sa svim ostalim ljudima u svijetu i moramo biti sigurni da ne činimo stvari koje štete onima koji žive drugdje”, kazao je.

Izvor: Agencije