Nvidia i Dell razvili sistem za uvođenje vještačke inteligencije u firme

Obje firme ističu da sistem nazvan AI Factory može da se koristi u laptop uređajima, ličnim računarima, sistemima za skladištenje podataka i mrežnim uređajima.

Programeri obećavaju da će novi sistem pomoći kompanijama u ubrzanju integracije podataka i izgradnje infrastrukture uz pomoć AI alata (REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo)

Američki tehnološki giganti Nvidia i Dell su zajedničkim snagama kreirali sistem za uvođenje vještačke inteligencije (AI) u firme, navodi se na internetskoj stranici kompanije Dell.

Obje firme ističu da sistem nazvan AI Factory može da se koristi u laptop uređajima, ličnim računarima, sistemima za skladištenje podataka i mrežnim uređajima, dakle u cijeloj korporativnoj mreži, prenosi Tanjug.

Programeri obećavaju da će novi sistem pomoći kompanijama u ubrzanju integracije podataka i izgradnje infrastrukture uz pomoć AI alata.

Uvođenje AI-ja u rad

Generalni direktor kompanije Dell, Michael Dell, rekao je da korporativni klijenti žele da na lak način uvedu AI u svoj rad i da njegova firma nudi rješenja za takve slučajeve.

Novi sistem je najavljen u okviru programerske konferencije firme Nvidia koja se održava u kalifornijskom San Joseu.

Nvidia je na pomenutoj konferenciji predstavila novi čip Blackwell B200 koji će prema tvrdnjama firme biti 25 puta ekonomičniji i energetski efikasniji od trenutnih rješenja.

Izvor: Agencije