Cambridge više neće primati donacije proizvođača fosilnih goriva

Cambridge prima relativno male donacije od industrijskih partnera, koje iznose 5,1 posto cjelokupnog budžeta za istraživanja i humanitarne programe odnosno 3,3 miliona funti godišnje.

Univerzitet Cambridge prihvatio je 19,7 miliona funti (23 miliona eura) od naftnih divova BP-a i Shella između 2016. i 2023. godine (Getty Images)

Britanski univerzitet Cambridge objavio je da je, nakon kampanje studenata i akademskog osoblja, usvojio moratorij na nove donacije kompanija koje proizvode fosilna goriva.

Odluka slijedi preporuke u prošlogodišnjem izvještaju Nigela Toppinga, bivšeg izaslanika UN-a za klimatske promjene.

Cambridge je naveo da je obustava usvojena „imajući u vidu predanost univerziteta rješavanju klimatskih promjena kroz prijelaz na svijet bez ugljika“, javlja AFP.

BP i Shell među donatorima

Prema izvještaju Toppinga, Cambridge prima relativno male donacije od industrijskih partnera, koje iznose 5,1 posto cjelokupnog budžeta za istraživanja i humanitarne programe. Riječ je o iznosu od 3,3 miliona funti (3,86 miliona eura) godišnje u posljednjih šest godina.

Industrije fosilnih goriva učestvuju s 0,4 posto u financiranju istraživanja i humanitarnih programa, a njihove donacije čine 0,1 posto ukupnog prihoda univerziteta, navodi se.

O odluci Cambridgea prvi je izvijestio Financial Times koji je objavio da je univerzitet prihvatio 19,7 miliona funti (23 miliona eura) od naftnih divova BP-a i Shella između 2016. i 2023. godine, prenosi Hina.

Izvor: Agencije