Starship izgubljen pri povratku na Zemlju nakon što je odradio veći dio leta

Svemirska letjelica daleko je nadmašila svoja dva prethodna leta koji su bili prekinuti eksplozijama nekoliko minuta nakon lansiranja.

SpaceX je odlučio preskočiti jedan od temeljnih ciljeva probnog leta (Adam Davis/EPA-EFE)

SpaceX-ova raketa Starship, dizajnirana s ciljem da pošalje astronaute na Mjesec, završila je gotovo cijeli probni let u svemir u svom trećem pokušaju u četvrtak, ali je uništena tokom povratka na Zemlju nakon što je stigla dalje nego ikad prije.

Tokom prenosa leta uživo, komentatori SpaceX-a rekli su da je kontrola misije izgubila komunikaciju sa svemirskom letjelicom uslijed njenog ponovnog ulaska u atmosferu pri hipersoničnoj brzini, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Vozilo se približavalo planiranom mjestu pada u Indijskom okeanu oko sat vremena nakon lansiranja iz južnog Teksasa. Nekoliko minuta kasnije, SpaceX je potvrdio da je letjelica “izgubljena”. Vjerovatno je izgorjela ili se raspala tokom ponovnog ulaska ili pada u more.

Testni let

Iz nejasnih razloga, SpaceX je odlučio preskočiti jedan od temeljnih ciljeva probnog leta, odnosno pokušaj ponovnog paljenja jednog od Starshipovih motora Raptor dok je letio u niskoj orbiti.To se smatra ključnim za budući uspjeh.

Ipak, ispunjenje mnogih planiranih ciljeva leta predstavlja prekretnicu u razvoju svemirske letjelice koja je ključna za rastući sektor lansiranja satelita SpaceX-a, koji je 2002. godine utemeljio Elon Musk, i NASA-inog programa za Mjesec.

Šef NASA-e Bill Nelson čestitao je SpaceX-u na onome što je nazvao “uspješnim testnim letom”.

Predsjednica SpaceX-a Gwynne Shotwell objavila je na platformi X da je riječ o “nevjerovatnom danu”.

Dvostepena svemirska letjelica, koja se sastoji od broda za krstarenje Starship postavljenog na vrhu raketnog nosača Super Heavy, poletjela je s lansirne lokacije kompanije Starbase u blizini Boca Chica Villagea na obali Meksičkog zaljeva u Teksasu.

Svemirska letjelica daleko je nadmašila svoja dva prethodna leta koji su bili prekinuti eksplozijama nekoliko minuta nakon lansiranja.

Kompanija je unaprijed priznala kako postoji velika vjerovatnost da bi njen zadnji let mogao završiti uništenjem letjelice prije završetka misije.

Izvor: Agencije