Japanska raketa na čvrsto gorivo eksplodirala ubrzo nakon lansiranja

Startup Space One sa sjedištem u Tokiju namjeravao je postati prva privatna japanska kompanija koja je poslala satelit u orbitu.

Raketa Kairos nosila je eksperimentalni vladin satelit (Kyodo preko Reutersa)

Mala japanska raketa eksplodirala je ubrzo nakon lansiranja u pokušaju startupa Space One iz Tokija da postane prva lokalna kompanija koja je poslala satelit u orbitu.

Četverostepenska raketa na čvrsto gorivo duga 18 metara nazvana Kairos eksplodirala je u komade nekoliko sekundi nakon polijetanja u 11:01 ujutro (02:01 GMT) u utorak, ispunjavajući ekrane livestreama slikama plamena i oblaka dima. Mogli su se vidjeti zapaljeni ostaci kako padaju na okolne planinske padine.

Space One je rekao da je let “prekinut” nakon lansiranja s planinskog poluotoka Kii u zapadnom Japanu i istražuje situaciju.

Nije bilo direktnih naznaka o tome šta je uzrokovalo eksploziju niti ima li povrijeđenih. Space One je rekao da je lansiranje bilo visoko automatizirano i da je zahtijevalo samo oko desetak članova osoblja u zemaljskom kontrolnom centru.

Kairos je nosio eksperimentalni vladin satelit koji može privremeno zamijeniti obavještajne satelite ako se pokvare i trebao ga je staviti u orbitu otprilike 51 minutu nakon lansiranja.

Iako je Japan relativno mali igrač u svemirskoj utrci, nacionalni proizvođači raketa pokušavaju izgraditi jeftinija vozila kako bi zadovoljili rastuću potražnju za lansiranjem satelita od svoje vlade i globalnih klijenata.

Kairos je eksplodirao u komadiće nekoliko sekundi nakon lansiranja s poluotoka Kii (Kyodo via Reuters)

‘Borba za svemir’

Space One osnovala je 2018. grupa japanskih kompanija uključujući Canon Electronics, IHI Aerospace, građevinsku kompaniju Shimizu i Razvojnu banku Japana koju podržava vlada.

Space One želi ponuditi “svemirske kurirske usluge” domaćim i međunarodnim klijentima, s planovima za lansiranje 20 raketa godišnje do kasnih 2020-ih.

Prošlog jula, još jedan japanski raketni motor eksplodirao je tokom testa oko 50 sekundi nakon paljenja.

Epsilon S na čvrsto gorivo bila je poboljšana verzija rakete Epsilon koja se nije uspjela lansirati prošlog oktobra.

Njegovo mjesto testiranja u sjevernoj prefekturi Akita bilo je zahvaćeno plamenom, a ogroman oblak sivog dima uzdigao se u nebo.

Prošlog mjeseca, Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA) pohvalila je uspješno lansiranje svoje nove vodeće rakete, H3, nakon godina odgađanja i dva prethodna neuspjela pokušaja.

H3 se smatra rivalom SpaceX-ovom Falconu 9 i mogao bi jednog dana dostavljati teret u baze na Mjesecu.

JAXA-ino uspješno lansiranje uslijedilo je nakon slijetanja sonde bez posade u Japanu u januaru na Mjesec, čime je Japan postao tek peta zemlja koja je postigla “meko slijetanje” na površinu Mjeseca.

Izvor: Agencije