Hoće li TikTok biti zabranjen u Americi

Američki predsjednik Joe Biden počeo je nedavno koristiti TikTok za svoju izbornu kampanju.

I republikanski i demokratski zakonodavci su zabrinuti da bi kineska vlada preko TikToka mogla prikupljati podatke korisnika, špijunirati ili politički utjecati na korisnike (Dado Ruvić/Reuters)

Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je zakonski prijedlog koji bi mogao dovesti do zabrane korištenja društvene mreže TikTok u Sjedinjenim Američkim Državama, javlja Al Jazeerin Ivica Puljić iz Washingtona.

I republikanski i demokratski zakonodavci su zabrinuti da bi kineska vlada preko TikToka mogla prikupljati podatke korisnika, špijunirati ili politički utjecati na korisnike, odnosno da predstavlja opasnost po američku nacionalnu sigurnost. Ovaj zakon sada ide u Senat na razmatranje i eventualno glasanje.

Biden najavio potpisivanje zakona

TikTok je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, koja je pokrenula masovno lobiranje kako bi se spriječilo donošenje zakona uz argument da on prekršio Prvi amandman o slobodi govora i tako najeti štetu za 170 milijuna korisnika u Americi kao i da bi to nanijelo štetu tisućama malih kompanija koje su u poslovanju oslonjene na TikTok.

U senatu će demokrate biti pod pritiskom zato što imaju kontrolu nad tim kongresnim domom.

Američki predsjednik Joe Biden, što je zanimljivo, počeo je nedavno koristiti TikTok za svoju izbornu kampanju, a rekao je da će, ako Kongres usvoji prijedlog zakona o zabrani, potpisati ga kako bi efektivno postao zakon.

Na svjedočenju u Kongresu ove sedmice direktor FBI-a Christopher Wray je izjavio da TikTok predstavlja opasnost po američku nacionalnu sigurnost i da bi mogao biti zabranjen ukoliko ga kompanija ByteDance ne odvoji od svog poslovanja. Razlog – odvajanje TikTok-a od kineske vlade koja ima skrbnički posjed informacija prikupljenih na mreži. U tom bi slučaju korisnici mogli nastaviti koristiti tu društvenu platformu.

Na svjedočenju u Kongresu, direktor FBI-a Christopher Wray rekao je da TikTok predstavlja opasnost po nacionalnu sigurnost i da bi mogao biti zabranjen ukoliko ByteDance ne reagira brzo.

Izvor: Al Jazeera