Evropski parlament usvojio Zakon o vještačkoj inteligenciji

Zakon navodi da audio i video sadržaj koji je nastao uz pomoć vještačke inteligencije (deepfake) mora da bude jasno označen.

Aplikacije na bazi vještačke inteligencije (AI) koje su u stanju da prepoznaju emocije će biti zabranjene na radnom mjestu i u školama (Dado Ruvić/Reuters)

Evropski parlament (EP) danas je usvojio Zakon o vještačkoj inteligenciji (AI) koji treba da zaštiti osnovna prava, demokratiju, vladavinu prava i ekološku održivost u oblastima koje su vezane za AI, uz istovremeno podsticanje inovacija i uspostavljanje Evrope kao lidera u ovoj oblasti.

Novi zakon su podržala 523 poslanika, dok je 46 bilo protiv, a 49 se suzdržalo od glasanja, navodi se na web stranici Evropskog parlamenta.

Na osnovu novih pravila, zabranjene su određene AI aplikacije koje prema mišljenju zakonodavaca ugrožavaju prava građana, a u ovu kategoriju spadaju i sistemi koji sprovode kategorizaciju na osnovu biometrijskih podataka ljudi, prenosi Tanjug.

Pomoć Al-a samo u vanrednim situacijama

Organi reda će moći da koriste biometrijske identifikacione sisteme (RBI) “u realnom vremenu” samo u izuzetnim slučajevima koji su veoma usko definisani, kao što su potraga za nestalom osobom ili zaustavljanje terorističkog napada.

Upotreba takozvanih “post-remote RBI” sistema se smatra visokorizičnom situacijom koja je moguća samo uz posebno sudsko odobrenje.

Aplikacije na bazi vještačke inteligencije (AI) koje su u stanju da prepoznaju emocije će biti zabranjene na radnom mjestu i u školama.

Sistemi vještačke inteligencije opšte namjene (GPAI) i GPAI modeli na kojima su zasnovani moraju da ispune određene zahtjeve za transparentnost, uključujući usklađenost sa zakonima EU o autorskim pravima i objavljivanje detaljnih sažetaka sadržaja koji se koriste za obuku.

Zakon navodi da audio i video sadržaj koji je nastao uz pomoć vještačke inteligencije (deepfake) mora da bude jasno označen.

“Konačno imamo prvi svjetski obavezujući zakon o vještačkoj inteligenciji da bismo smanjili rizike, stvorili nove mogućnosti, donijeli transparatentnost i borili se protiv diskriminacije”, rekao je Brando Benifei, izvjestilac Komiteta za unutrašnje tržište Evropske unije.

Izvor: Agencije